NOS NieuwsAangepast

Meteen al militair homohuwelijk in VS

Meteen op het moment dat het mogelijk was uit de kast te komen zonder zijn baan te verliezen, is een Amerikaanse militair in het huwelijksbootje getreden.

Vannacht eindigde in de VS het Don't Ask, Don't Tell-beleid, waarbij homo's wel mochten dienen in het leger als ze hun geaardheid verborgen hielden. Obama tekende vorig jaar de wet die de regeling afschafte.

Uniform

Om klokslag middernacht trouwde marineluitenant Gary Ross (33) Dan Swezy, zijn partner sinds elf jaar. Ross was daarbij gekleed in zijn marine-uniform, als burger had de 49-jarige Swezy een smoking aan.

Omdat het homohuwelijk in hun thuisstaat Arizona niet is toegestaan, waren de twee speciaal naar Vermont gereisd voor hun bruiloft.

Vermont is een van de zes Amerikaanse staten waar homo's elkaar mogen trouwen. Omdat de staat bovendien aan de oostkust ligt, was het een van de eerste plekken waar het middernacht was en DADT afliep.

Liegen

Ross zegt niet een statement te willen maken met zijn huwelijk. Hij is alleen blij geen leugen meer te hoeven leven. "Als je 's nachts op wacht staat op de brug, heb je al snel niks meer om over te praten. Het is moeilijk iemand te vertrouwen tegen wie je niet eerlijk kan zijn."

Het einde van DADT heeft voor het Pentagon nog wel wat voeten in de aarde. Zo hebben partners van homo's in het leger nog altijd niet dezelfde rechten als traditionele echtgenoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl