NOS NieuwsAangepast

Schotten tegen doedelzakverbod WK rugby

Schotland is tegen een algeheel verbod op toeters, trommels en andere instrumenten tijdens het WK rugby in Nieuw-Zeeland. De organisatie van het WK bepaalde na alle klachten over de vuvuzela's op het WK voetbal in Zuid-Afrika, dat instrumenten waarmee lawaai kan worden gemaakt, de stadions niet in mogen.

De Schotse minister van Sport Shona Robison heeft de organisatie nu gevraagd om een uitzondering te maken voor doedelzakken. De Schotse doedelzakspeler en rugbyfan Matthew Strachan had de zaak bij de Schotse regering aangekaart.

Als groot fan gaat hij al jaren naar wedstrijden van de Schotse rugbyploeg en speelt daarbij altijd op zijn doedelzak. Hij was naar Nieuw-Zeeland afgereisd om het Schotse team ook tijdens het WK rugby te steunen. Groot was zijn teleurstelling toen hij er "na een behoorlijk bedrag neergeteld te hebben voor de reis" achter kwam dat doedelzakken in de stadions niet zijn toegestaan.

Campagne

"Ik heb doedelzak gespeeld in bijna alle Britse stadions en ook in Frankrijk tijdens het laatste WK. Daar is nooit moeilijk over gedaan. Waarom heeft de organisatie nu ineens besloten dat het niet meer mag?", vraag hij zich af in The Scotsman.

De 32-jarige Strachan vindt dat de organisatie in elk geval moet toestaan dat er voor en na de wedstrijd doedelzak gespeeld mag worden. Om zijn eis kracht bij te zetten, is hij een campagne gestart op Facebook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl