Wat u aantrof in de Miljoenennota

Door onze redacteuren Rinke van den Brink en Marilou Kersemaekers

De koninklijke stoet, de troonrede, de balkonscène. We zullen het allemaal voorbij zien komen vandaag. Maar heel spannend is deze Prinsjesdag niet. De Miljoenennota lekte afgelopen donderdag al uit. NOS Net vroeg u mee te lezen met de stukken en ons te laten weten wat de plannen van het kabinet in de praktijk betekenen.

De afgelopen dagen kwamen tientallen reacties binnen. Een groot aantal ging over het zorgbeleid van het kabinet. Apothekers, huisartsen en verpleegkundigen lieten ons weten wat hen opviel in de Miljoenennota en wat in hun ogen de concrete gevolgen van de plannen zijn.

'Zuur'

"Wie legt mij uit hoe je kunt rechtvaardigen dat je huisartsen 132 miljoen kort vanwege overschrijding van het budget, terwijl deze overschrijding 45 miljoen bedraagt?", zegt Jeanette Caljouw-Vos, huisarts in Ridderkerk. "Des te zuurder is het dat een deel van deze overschrijding is veroorzaakt door het verschuiven van behandelingen van de duurdere tweedelijns- naar de goedkopere eerstelijnszorg."

Huub Verberk, huisarts in Wezep, legt uit: "Minister Schippers heeft huisartsen opgeroepen meer te gaan investeren, meer handelingen over te nemen van de tweedelijn (specialisten in ziekenhuizen) en meer personeel in dienst te nemen om de kwaliteit te verbeteren. Hoe meer zaken van de tweedelijn naar de huisarts gaan, hoe goedkoper de zorg wordt."

Vicieuze cirkel

"De huisartsen hebben gehoor gegeven aan de oproep van de minister", aldus Verberk. "Longfunctiemetingen, spiraaltjes plaatsen, wonden hechten en veel kleine chirurgische ingrepen zijn dagelijkse verrichtingen geworden. Maar plotseling komt minister Schippers met de mededeling dat we 132 miljoen moeten terugbetalen. Huisartsen zijn verbijsterd."

Caljouw-Vos voegt daaraan toe: "We komen weer in de eeuwige vicieuze cirkel: we verrichten meer werk, dat is duurder en vervolgens worden we weer gekort."

Geen nieuwe ontwikkelingen

Het gevolg is volgens Verberk dat er geen nieuwe ontwikkelingen of kwaliteitsverbeteringen meer plaatsvinden. "En een huisarts die geen enkele mogelijkheid heeft om te moderniseren, is ten dode opgeschreven."

"Nieuwe jonge huisartsen willen geen praktijk meer overnemen en investeren in nieuwe gebouwen of meer personeel is onmogelijk. Immers, iedere verbetering van de zorg waardoor het budget wordt overschreden, moet de huisarts zelf terugbetalen."

Lage ziektelast

Verpleegkundige Florian van Hunnik uit Amsterdam valt het op dat behandelingen met een 'lage ziektelast' vanaf 2015 niet meer in het basispakket zitten. Hij vraagt zich af hoe dat begrip ingevuld gaat worden. "Er zijn gevalideerde meetinstrumenten om ziektelast te meten, maar bijvoorbeeld in de geestelijke gezondheidszorg is dit begrip veel abstracter en erg relatief. Ik vrees een glijdende schaal."

Ook apotheker Jaap Uithof uit Hasselt zet hier vraagtekens bij. "'Lage ziektelast' wordt verder niet omschreven, maar het biedt wel een ingang om het basispakket ingrijpend uit te kleden. Een vergelijkbaar systeem bestaat al in bijvoorbeeld België. Daar worden alleen medicijnen voor acuut levensbedreigende zaken volledig vergoed."

Uithof denkt dat er een behoorlijke verschuiving komt van behandelingen die worden vergoed door de zorgverzekeraar, naar uitgaven uit de eigen zak. "Zeker voor behandelingen die een sterk preventief karakter hebben, brengt dit een risico met zich mee. De patiënt merkt het effect niet meteen en kan uit economische overwegingen sneller van een behandeling afzien."

Bureaucratie

Leo de Klerk, ict-adviseur in de zorg, verbaast zich erover dat de vergrijzing als blijvend probleem wordt behandeld. Volgens hem wordt er alleen rekening gehouden met een "maximaal uitgavenpunt" rond 2035, terwijl er daarna rustiger vaarwater volgt. "De vergrijzing is over twintig jaar opgelost en daarmee ook de daaraan gerelateerde zorg- en pensioenproblematiek."

Jan van Dijk is traumachirurg en vreest dat de eenzijdige aandacht voor de vergrijzing het zicht belemmert op de oplopende kosten door de toenemende bureaucratie. "En die bureaucratie is inmiddels krankzinnig in alle sectoren van de zorg."

Diëtiste Saskia van Os houdt haar hart vast voor de administratie en discussies volgend jaar. "We moeten bij elk consult in discussie gaan over wat wel of niet wordt vergoed", zegt ze. Zij denkt dat veel mensen ervan uit zullen gaan dat ze voor alles verzekerd zijn. "En zullen we facturen moeten sturen die vervolgens voor een groot deel niet betaald zullen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl