NOS NieuwsAangepast

Vertrouwen opgezegd in Jongerius

De vakbonden FNV Bondgenoten en Abvakabo hebben het vertrouwen opgezegd in topvrouw Jongerius van de vakcentrale. De bonden deden dat nadat de vakcentrale voor het pensioenakkoord had gestemd.

Voorzitter Henk van der Kolk herinnerde eraan dat zijn FNV Bondgenoten, de grootste vakbond binnen de centrale, tegen het akkoord blijft. "Wij vinden het ondenkbaar dat je die stem naast je neerlegt, temeer omdat de voorzitter eerder gezegd heeft: ik luister naar leden. Dan rest ons niets anders dan het vertrouwen op te zeggen."

Bondgenoten zegt los van de FNV te willen blijven vechten voor aanpassingen in het pensioenakkoord, "met de werkgevers, in de cao's en in de politiek". Hoewel waarnemers rekening houden met een afsplitsing, zei Van der Kolk niet uit te zijn op een breuk met de vakcentrale.

'Geen wegloper'

Jongerius zegt aan te willen blijven als voorzitter. "Ik ben geen wegloper", liet ze weten na afloop van het bijna zes uur durende beraad.

De vakcentrale gaat nu een commissie instellen die de leidersschapscrisis moet bezweren. Die moet ook kijken naar onder meer de stemprocedures binnen de vakcentrale.

Voorzitter Corrie van Brenk van de Abvakabo zei dat het besluit "niet lichtvaardig is genomen". "We willen eruit komen met elkaar, daar moet die commissie naar kijken."

Historisch

Jongerius ontkent dat ze vleugellam is. De andere zeventien FNV-bonden houden wel vertrouwen in haar.

Ze noemde vandaag "een van de vele historische dagen rond het pensioen" en benadrukte dat het pensioenakkoord werd aangenomen met 186 tegen 155 stemmen.

Vandaag was volgens Jongerius "niet het prettigste wat een mens kan overkomen", maar ze sprak haar vertrouwen uit in de commissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl