NOS NieuwsAangepast

Protest tegen bezuinigingen kabinet

In Den Haag hebben duizenden mensen zich verzameld op het Malieveld. Vakbonden, chronisch zieken, gehandicapten, werknemers van sociale werkplaatsen, muzikanten, onderwijzers en vertegenwoordigers van andere maatschappelijke organisaties protesteren tegen de bezuinigingen van het kabinet op zorg, huursubsidie, onderwijs en cultuur.

'Stop de Stapeling' is het motto van de manifestatie. De organisaties willen de dag voor Prinsjesdag duidelijk maken dat vooral de lagere en middeninkomens het hardst worden getroffen door de kabinetsplannen, omdat ze met meerdere bezuinigingen tegelijk te maken hebben.

Met name de gehandicapten en chronisch zieken zijn bang dat ze slachtoffer worden van een opeenstapeling van maatregelen, zoals de bezuinigingen op het pgb, de zorgtoeslag en de huursubsidie. Zij demonstreerden vanmorgen op Het Plein in Den Haag. Later sloten ze zich aan bij de manifestatie op het Malieveld.

Alternatieve Troonrede

De manifestatie, het 'Nationaal Beraad', is georganiseerd door de FNV samen met een aantal maatschappelijke organisaties, waaronder de Raad van Kerken. De organisaties vinden dat de kwaliteit van de publieke dienstverlening steeds meer onder druk komt te staan door de bezuinigingsdrift van het kabinet.

Met de manifestatie willen ze "de harde werkelijkheid achter de mooie woorden" laten zien. Er zijn toespraken van mensen die vertellen wat de bezuinigingen voor hen persoonlijk betekenen. Ook wordt er een alternatieve Troonrede voorgelezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl