NOS NieuwsAangepast

Idols te populair voor China

Het programma trok in z'n hoogtijdagen 400 miljoen kijkers, maar volgend jaar is het niet meer op de buis. Super Girl was een Chinese versie van Idols. De makers mogen van de Chinese autoriteiten volgend jaar geen nieuwe Super Girl maken. Officieel omdat het programma zich niet hield aan de maximaal afgesproken lengte. Maar in China doen vele verhalen de ronde over de werkelijke reden.

"Ik denk dat het overschrijden van de maximale tijd gewoon een excuus is om het programma van de buis te halen," zegt Jin Yong, een televisiewetenschapper die werd geïnterviewd door het Chinese persbureau Xinhua. "Autoriteiten zouden een ander excuus hebben gevonden als de makers zich aan de maximale tijd gehouden hadden."

Waarom Super Girl dan wel van de buis werd gehaald? "Ik denk dat de autoriteiten dit programma 'reguleerden' omdat sommige presentatoren van het programma ongepaste opmerkingen maakten en zich niet volgens de regels kleden."

Te democratisch

In 2007 werd Super Girl ook al sterk beperkt. Het programma mocht niet meer op prime time uitzenden en mocht mensen niet meer laten stemmen op kandidaten via sms. Critici stelden toen dat die laatste maatregel genomen werd omdat het sms-stemmen te veel leek op democratie.

Dat is nu geen probleem meer, maar Super Girl bleef mateloos populair. En precies dat zou een probleem zijn voor de Chinese staatstelevisie, die Super Girl niet uitzendt. De staatstelevisie zou er alles aan hebben gedaan om Super Girl van de buis te krijgen omdat het programma te veel kijkers trok.

Een woordvoerder van het televisiestation dat Super Girl uitzendt, belooft zich aan de nieuwe regels te houden. Super Girl wordt vervangen door een programma over normen en waarden, publieke veiligheid en praktische informatie voor in het huishouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl