NOS NieuwsAangepast

Plannen voor leefbaarheid Rotterdam-Zuid

Minister Donner van Binnenlandse Zaken en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam hebben plannen gepresenteerd om de leefbaarheid in Rotterdam-Zuid te verbeteren. Het is voor het eerst dat het Rijk zich op dit niveau met een deel van een stad bemoeit.

De problemen in Rotterdam-Zuid zijn on-Nederlands, zo concludeerde een commissie onder leiding van de oud-burgemeesters Deetman en Mans begin dit jaar.

Duizenden huizen op de zuidelijke Maasoever zijn klein en slecht onderhouden. Tweederde van de bewoners heeft een laag inkomen en bijna eenderde van de kinderen die van de basisschool komt, heeft een taalachterstand.

Nationaal Programma

Het Rijk en de gemeente willen daarom stevig ingrijpen met een Nationaal Programma voor Rotterdam-Zuid. Daarin staan de volgende plannen:

- Het Rijk garandeert 20 jaar bijzondere aandacht voor Rotterdam-Zuid - 35.000 woningen van corporaties en particulieren gaan tegen de vlakte - Er wordt extra geïnvesteerd in onderwijs

De kracht van het plan zit volgens minister Donner in het optimisme. "Niet de problemen staan centraal, maar juist de enorme groei- en ontwikkelmogelijkheden van Rotterdam-Zuid", zei hij.

Ook burgemeester Aboutaleb heeft vertrouwen in het plan: "Als ik naar de geschiedenis van Rotterdam kijk, zie ik momenten waarop onze stad laat zien dat ze tot zeer grote dingen in staat is".

Creativiteit

Waar het geld voor de investeringen vandaan moet komen, is wel een probleem, zo vertelt verslaggever Henrik-Willem Hofs. Omdat het Rijk en de gemeente Rotterdam financieel in zwaar weer verkeren, vergen de plannen volgens hem creativiteit van bestuurders en bewoners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl