Honderden gedupeerd door fraude met DigiD

DigiD»
DigiD Arvid / Flickr / CC / by-nc-sa

Honderden mensen en mogelijk meer zijn gedupeerd door fraude met toeslagen van de Belastingdienst. De Belastingdienst bevestigt berichtgeving hierover in NRC Next.

Tot voor kort was het mogelijk om met een willekeurige DigiD de gegevens van anderen bij de Belastingdienst te wijzigen. Fraudeurs hadden hiervoor alleen de naam, geboortedatum en het burgerservicenummer van iemand nodig.

Ze wijzigden dan het rekeningnummer waarop de toeslag voor huur, zorg en kinderopvang binnenkwam. De bedragen die de fraudeurs inden, liepen op tot 1500 euro.

Als bleek dat de toeslag onterecht was of te hoog, vorderde de Belastingdienst het geld terug van de persoon die was gekoppeld aan de DigiD. Mensen moesten dus geld terugbetalen dat ze nooit hadden gekregen.

Niet gecontroleerd

In 2007 heeft de Belastingdienst mensen die nog geen DigiD hadden zelfs geadviseerd de DigiD van iemand anders te gebruiken, zodat ze nog op tijd zouden zijn met hun aangifte. Er werd bewust niet gecontroleerd of de DigiD en de digitale handtekening bij elkaar hoorden.

Volgens woorvoerder Jelle Wijkstra van de Belastingdienst is frauderen nu niet meer mogelijk. "De laatste tijd werden we geconfronteerd met steeds meer zaken van fraude, dus zijn we gestopt met de mogelijkheid dat je met DigiD ook de gegevens van anderen kunt veranderen."

Om hoeveel fraudegevallen het precies gaat, kan hij niet zeggen.

Deel deze pagina

Video

Honderden gedupeerd door DigiD-fraude

Honderden mensen en mogelijk meer zijn gedupeerd door fraude met toeslagen van de belastingdienst. De belastingdienst bevestigt een... bericht hierover in NRC Next.

Audio

  • 'Ineens was ons toetsingsinkomen verlaagd' Honderden meldingen van fraude met belastingtoeslagen. Lange tijd was het mogelijk om met de eigen DigiD bij de Belastingdienst de... gegevens van anderen te wijzigen. In een straat in Rotterdam werden meerdere bewoners de dupe. Eén van hen vertelde aan verslaggever Roel Pauw wat hem overkwam.
  • 'DigiD kent maar een lage bescherming' Een aantal inwoners van een straat in Rotterdam kregen onlangs een blauwe envelop van de Belastingdienst. Met de melding dat hun... toeslagen voortaan naar een ander rekeningnummer over zouden worden gemaakt. Maar dat nummer kende ze helemaal niet en die wijziging hadden zo ook niet zelf doorgegeven. Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer reageert.

Video en Audio

Meer video en audio