NOS NieuwsAangepast

Bondgenoten verwerpt pensioenplan

De bondsraad, het hoogste orgaan van FNV Bondgenoten, heeft het aangepaste pensioenakkoord verworpen, dat afgelopen nacht door de Tweede Kamer werd goedgekeurd.

Gisteravond deed minister Kamp nieuwe toezeggingen over onder meer mensen met een laag inkomen die op hun 65e willen stoppen met werken. Bondgenoten-voorzitter Van der Kolk noemde de aanpassingen vanmorgen nog "een belangrijke verbetering", maar volgens de bondsraad, het 'parlement' van Bondgenoten, zijn de toezeggingen veel te vaag.

Uitwerking

"Niets is nog geregeld om het casinopensioen van tafel te krijgen", schrijft de vakbond op haar website. "Alles is afhankelijk van de uitwerking. (...) Dat betekent dat alle risico's nog steeds bij de werknemers liggen" en "Voor de lagere inkomens betekent het akkoord nog steeds een achteruitgang."

De vakbond Abvakabo liet ook al weten kritisch te blijven. De Federatieraad van de vakcentrale, waarin alle negentien FNV-bonden vertegenwoordigd zijn, neemt maandag een besluit.

FNV Bouw

Bondgenoten en Abvakabo zijn wel de grootste vakbonden van de FNV, maar in de Federatieraad hebben ze niet de meerderheid. Of het pensioenakkoord dat door de sociale partners in juni overeen is gekomen, er nu ook komt, is daarom afhankelijk van FNV Bouw. Die bond kan Bondgenoten en Abvakabo aan een meerderheid helpen.

De bondsraad van FNV Bouw besluit morgen of er voor of tegen wordt gestemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl