NOS NieuwsAangepast

Besluit Griekse lening uitgesteld

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben de beslissing over het verstrekken van een nieuwe noodlening aan Griekenland uitgesteld tot volgende maand. De landen willen eerst zien of het land in staat is de afspraken voor bezuinigingen en hervormingen na te komen.

De zeventien ministers hebben dat besloten in de Poolse stad Wroclaw, tijdens de eerste dag van de Ecofin, het overleg van de ministers van Financiën en Economische Zaken van de eurolanden. Ze praten twee dagen over Griekenland en de eurocrisis.

Amerikaanse minister

Ook de Amerikaanse minister van Financiën, Timothy Geithner, is daar. Het is voor het eerst dat een Amerikaanse minister aanschuift. Het is een teken dat de VS zich grote zorgen maakt over de omvang van de eurocrisis en de gevolgen voor de wereldeconomie.

Met zijn aanwezigheid wil Geithner de Europese landen onder druk zetten om snel te handelen. Bronnen rond de besprekingen meldden dat Geithner heeft aangedrongen op een uitbreiding van het Europese noodfonds EFSF. Dit zou de liquiditeitsproblemen bij zowel banken als overheden kunnen verlichten.

Cruciaal

De eurolanden verschillen van mening over wat er gedaan moet worden om de crisis te bezweren en de economie in Europa in de lift te krijgen. Wat betreft Griekenland is de optie dat het land failliet kan gaan de laatste dagen geen taboe meer. De Oostenrijkse minister van Financiën zei voor de vergadering nog eens dat ze een faillissement niet uitsluit.

"Het blijft cruciaal dat Griekenland de afspraken helemaal uitvoert", zei de Luxemburgse premier Juncker, voorzitter van de vergadering. Hij noemde de inzet van de Grieken goed.

Het noodlijdende Griekenland heeft de beloofde 8 miljard euro hard nodig om een faillissement te ontlopen. Volgens de regering zal het land zonder de lening volgende maand zonder geld zitten. Maar de bijeenkomst in Polen is vooral bijpraten op hoog niveau. Knopen worden er dit weekend waarschijnlijk niet doorgehakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl