NOS NieuwsAangepast

Nibud: koopkracht daalt opnieuw

De meeste huishoudens gaan er volgend jaar in koopkracht op achteruit. Dat blijkt uit de koopkrachtberekeningen van het Nibud naar aanleiding van de Miljoenennota 2012. Vooral grote gezinnen en ouders met kinderopvang gaan het voelen.

Naar verwachting zullen de bruto lonen net zo hard stijgen als de prijzen (zo'n 2 procent), maar zullen belastingverhogingen en bezuinigingen ervoor zorgen dat de meeste huishoudens er in 2012 voor het derde jaar op rij op achteruit gaan.

Bekijk hier een de berekeningen van de koopkrachtmutaties om te kijken wat de koopkrachtdaling voor u betekent.

Gezinnen

Grote gezinnen worden vooral geraakt door bezuinigingen op de kinderbijslag en de afschaffing van het kindgebonden budget. Het zal gaan om tientallen euro's per maand. Een traditioneel kostwinnergezin met een inkomen van 40.000 euro per jaar en drie kinderen levert 87 euro per maand in.

Om te vergelijken hoe de kosten van kinderopvang ten opzichte van 2011 veranderen, heeft het Nibud de Kinderopvangvergelijker gemaakt. Hiermee kunnen ouders zien hoeveel ze er in hun eigen situatie op achteruit gaan.

Bijstand

Bijstandsgerechtigden leveren komend jaar per maand zo'n 10 tot 25 euro in. Daarnaast zal er bij het vaststellen van de bijstandsuitkering niet alleen gekeken worden naar het inkomen van de partner, maar wordt ook het inkomen van meerderjarige thuiswonende kinderen meegerekend.

Ook hebben deze inwonende kinderen geen recht meer op een eigen bijstandsuitkering. Gezinnen die te maken krijgen met deze nieuwe regeling kunnen er volgend jaar flink op achteruit gaan.

65-plussers

Het NIBUD zegt zich zorgen ze maken over het besteedbaar inkomen van 65-plussers. Doordat pensioenen niet geïndexeerd worden, krijgen zij ook in 2012 weer te maken met een flinke daling.

Gepensioneerden zullen naar hun spaargeld moeten kijken of flink bezuinigen op hun uitgaven.

Zorg

Een maatregel met grote invloed op de koopkracht is een verschuiving binnen de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering. Deze verschuiving is niet direct in de portemonnee voelbaar, maar betekent wel dat de hogere inkomens veel minder overhouden van hun netto loon.

Zo levert een werknemer met een jaarinkomen van 50.000 euro 30 euro per maand in. Voor de lagere inkomens levert het een voordeel op van 5 euro per maand.

Daarnaast stijgt het verplichte eigen risico dat betaald moet worden voor zorggebruik behoorlijk, van 170 naar 220 euro per jaar. In 2012 zal de zorgpremie hoogstwaarschijnlijk weer wat stijgen en daalt de zorgtoeslag licht.

Spaarloon

De spaarloonregeling wordt afgeschaft. Deze belastingvriendelijke maatregel zorgt er nu nog voor dat werknemers maximaal 50 euro per maand belastingvrij kunnen sparen.

Door afschaffing komt dit geld weer bovenop het netto loon. Zo lijk je maandelijks meer te kunnen besteden, maar deelnemers aan de regeling leveren gemiddeld zo'n 20 euro per maand in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl