NOS NieuwsAangepast

'Fraudeur UBS meldde zich bij de bank'

De man die ervan van verdacht wordt UBS te hebben opgelicht, heeft zichzelf gemeld bij de leiding, meldt de BBC. De politie pakte Kweku Adoboli gisteren op in Londen omdat hij zo'n 2 miljard dollar aan onbevoegde transacties zou hebben uitgevoerd voor de Zwitserse bank.

Interne procedures hadden de transacties niet opgemerkt. UBS is na zijn melding de werkzaamheden van de man nagegaan en pas toen kwam de fraude aan het licht. De bank meldde dit bij de politie, die de 31-jarige handelaar van zijn bed lichtte.

Alarmbellen?

"De belangrijkste vraag die de leiding zich moet stellen is: waarom zijn er geen alarmbellen gaan rinkelen voordat het helemaal uit de hand liep?", zegt een professor in de economie tegen de Britse media. "Hij moet een manier hebben gevonden om zo ver in de schulden te komen."

Volgens de bank was de handelaar niet bevoegd voor transacties met zulke grote bedragen. Hij wordt nu verdacht van fraude en machtsmisbruik.

Klap

De affaire is een flinke klap voor het imago van de bank, waar het toch al niet zo goed mee ging. Het vertrouwen in UBS liep in 2008 een deuk op toen bleek dat de bank veel had geïnvesteerd in twijfelachtige hypotheken. De bank kreeg Zwitserse staatssteun en ook de Amerikaanse centrale bank schoot met 77 miljard dollar hulp bij.

Vorige maand maakte de bank ook bekend 3500 banen te zullen schrappen om kosten te besparen. Wereldwijd werken er 65.000 mensen bij UBS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl