NOS NieuwsAangepast

Motie tegen Veldhuijzen verworpen

De Tweede Kamer heeft een motie van afkeuring tegen staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten verworpen. GroenLinks, SP en de PvdA hadden de motie ingediend.

De partijen vinden het niet duidelijk wat de precieze gevolgen zijn van de bezuinigingen op het persoonsgebondenbudget. Ze vinden dat de recht op zorg niet gegarandeerd kan worden in het nieuwe pgb-beleid. Daardoor worden de rechten van patiënten met voeten worden getreden, aldus de PvdA.

Rust

Bovendien maakt Veldhuijzen eerdere toezeggingen volgens hen niet waar. Na demonstraties tegen haar beleid had Veldhuijzen van Zanten toegezegd dat mensen met een pgb dezelfde zorg zouden houden.

In eerste instantie hield Veldhuijzen vol nooit gezegd te hebben dat de patiënten dezelfde zorg zouden behouden. "Dan zou de maatregel niks betekenen."

Na een lang debat gaf de staatssecretaris toe onduidelijk te zijn geweest, "Ik weet niet meer wat ik op het Plein gezegd heb, zou jij het weten?", hield ze de Kamer voor. "Maar in alle stukken en op alle plekken waar ik de rust had om in een veilige en normale situatie te spreken, heb ik gezegd dat wie zijn pgb verliest, wel zijn recht op zorg behoudt."

Voldoende

Veldhuijzen zei dat ze vasthoudt aan de bezuinigingen, maar dat er wel een vergoedingsregeling komt voor mensen die veel en complexe zorg nodig hebben. "Als mijn intenties niet zijn begrepen, dan spijt me dat", zei ze.

Oppositiepartij D66 had vooraf ook bezwaren geuit, maar vond de uitleg van de bewindsvrouw voldoende. Behalve de indieners stemde daarom alleen de Partij voor de Dieren voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl