NOS NieuwsAangepast

Kamermeerderheid voor pensioenplan

Een Kamermeerderheid staat positief tegenover het pensioenakkoord van deze week. De steun van de PvdA was lang onduidelijk, maar na toezeggingen van minister Kamp zei Kamerlid Vermeij dat de fractie een positieve houding heeft.

De partij overlegde tot in de nacht met premier Rutte en minister Kamp om de laatste hordes weg te nemen. De PvdA-steun was nodig omdat de SP, GroenLinks, D66 en gedoogpartner PVV tegen het akoord zijn.

'Goed luisteren'

Tijdens het beraad deed Kamp beloftes over mensen met een laag inkomen die toch met hun 65e willen stoppen met werken. Met 40 miljoen extra gaat hun koopgracht er maximaal 3 procent op achteruit, in plaats van 8 procent.

Ook garandeerde hij dat er een regeling komt voor WW'ers voor wie de bijstand dreigt door de verhoging van de AOW-leeftijd. Zij hoeven daardoor niet hun eigen huis op te eten voor een uitkering.

Ten slotte komt er een onderzoek of de last van de maatregelen niet bij één generatie terechtkomen. Als dat het geval is, volgen aanpassingen.

'Onbegrijpelijk'

De PvdA-onderhandelaars zeiden na afloop positief te staan tegenover de hervormingen. "Het zijn belangrijke toezeggingen en ik denk dat veel kritische vakbondsleden er goed naar zullen luisteren", zei Kamerlid Vermeij achteraf.

Kamp zei achteraf blij te zijn met "de brede steun" in de Kamer. "Ik heb er heel veel zin in om vanaf nu niet meer te praten, maar te gaan werken aan de problemen."

De SP blijft ook na de toezeggingen tegen. SP-voorman Roemer noemde de PvdA-steun "onbegrijpelijk". "Je geeft een heel goed pensioenstelsel voor 40 miljoen weg."

FNV aan zet

Nu de steun het parlement is geregeld, ligt de bal bij de vakcentrale FNV. Die heeft nog niet ingestemd met het akkoord, omdat er binnen de organisatie nog tegenstand is van enkele grote vakbonden.

Minister Kamp heeft al gezegd dat als de werknemers niet akkoord gaan, hij terug zal vallen op de afspraken uit het regeerakkoord. Daarin zijn veel minder verlichtende maatregelen opgenomen. Kamp gaf daarom aan liever het akkoord te implementeren.

Maandag stemt de FNV over het akoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl