NOS NieuwsAangepast

Egypte: vrede met Israël niet heilig

De Egyptische interim-premier Sharaf heeft gezegd dat de vredesakkoorden met Israël niet heilig zijn. De akkoorden kunnen altijd onderwerp van discussie zijn wanneer dat in het belang van de regio is, zei hij op de Egyptische staatstelevisie.

"Als een rechtvaardige vrede vereist dat de akkoorden worden veranderd, dan gebeurt dat", zei Sharaf. Na de val van president Mubarak is er veel kritiek op de band met Israël.

Dood grenswachten

De verhoudingen kwamen vooral op scherp te staan na de dood van vijf grenswachten vorige maand. Die werden gedood toen Israëlische militairen zochten naar gewapende strijders bij de grens. Egypte eiste excuses, maar kreeg dat nog niet. Israël zegt de doden wel te betreuren.

Als gevolg van het conflict liet Caïro een muur bouwen om de Israëlische ambassade, uit angst voor woedende betogers. De Israëlische ambassadeur moest het land zelfs ontvluchten.

Camp David-akkoorden

Egypte was in 1978 het eerste Arabische land dat vrede sloot met Israël. De afspraken werden vastgelegd in de Camp David-akkoorden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl