NOS NieuwsAangepast

Recordaantal wijzigingen in Times Atlas

De nieuwe editie van de Times Comprehensive Atlas of the World kent een recordaantal naamsveranderingen ten opzichte van de vorige editie. Sinds de oude versie van vier jaar geleden moesten er maar liefst 7000 veranderingen worden doorgevoerd in het standaardwerk.

Met 978 naamsveranderingen is Rusland de koploper. De Times Atlas kon voor het eerst putten uit nieuwe geografische kaarten, die ten tijde van de Sovjet-Unie nooit beschikbaar waren. "Decennialang stond het land bekend om zijn extreme geslotenheid over kaarten. Er werd zelfs expres valse informatie op officiële kaarten gezet."

De val van de Sovjet-Unie leverde ook in de buurlanden van Rusland veel nieuwe namen op. Plaatsen die vroeger Russische namen hadden, werden de afgelopen jaren hernoemd in de plaatselijke taal.

Nieuwe landen

China staat op de tweede plaats in de ranglijst met 882 veranderingen. Hier zitten behalve politieke ook economische redenen achter de naamswijzigingen. Steden groeien doordat mensen naar de stad trekken. Bovendien worden er regelmatig wisselingen doorgevoerd in de plaatselijke politiek, wat ook vaak tot naamsveranderingen leidt.

Andere landen waar veel namen werden veranderd zijn Afghanistan (650), Kazachstan (636) en Iran (401).

In de atlas werden ook enkele nieuwe landen opgenomen: het dit jaar ontstane Zuid-Soedan en enkele onderdelen van het oude Joegoslavië: Montenegro, Servië en Kosovo. Bovendien werd de status van de Nederlandse Antillen keurig aangepast.

In totaal zijn er nu 196 onafhankelijke landen opgenomen in de atlas, alle 193 lidstaten van de VN plus Taiwan, Kosovo en het Vaticaan.

Uunartoq Qeqertoq

Niet alleen menselijk handelen leidde tot wijzigingen, ook de natuur zelf maakte vernieuwingen nodig. Doordat de permanente ijskap van Groenland smelt door klimaatverandering, ontstond voor de kust een nieuw eiland, Uunartoq Qeqertoq, wat toepasselijk Warmte Eiland betekent.

Groenland ziet er sowieso iets anders uit dan in de vorige editie: 300.000 vierkante kilometer, een gebied ter grootte van het Verenigd Koninkrijk en Ierland samen, ligt voortaan niet meer permanent onder het ijs en is dus niet meer wit in het boek.

Ook verschillende watermassa's zien er anders uit door klimaatverandering: zo is het Aralmeer tegenwoordig vier kleinere meertjes, is de waterspiegel van de Dode Zee twaalf meter gedaald en haalt de Amerikaanse Colorado River sommige maanden van het jaar de zee niet meer, door dammen en irrigatiewerken.

De eerste Times Atlas stamt uit 1895. De nieuwste versie is 544 pagina's dik en weegt bijna 6 kilo. In totaal zijn er 200.000 namen opgenomen in het werk.

Times Comprehensive Atlas of the World – HarperCollins (import: Van Ditmar) – ISBN: 9780007419135

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl