NOS NieuwsAangepast

Motie van afkeuring tegen Veldhuijzen

GroenLinks heeft in de Tweede Kamer een motie van afkeuring ingediend tegen staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid.

De motie is mede ondertekend door PvdA en SP. De oppositiepartijen vinden dat onduidelijk is wat nu precies de gevolgen van de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) zijn. Daardoor onstaat veel onrust, vinden ze.

Excuus

Volgens deze partijen maakt Veldhuijzen eerdere toezeggingen niet waar. De motie zal het waarschijnlijk niet halen. Veldhuijzen biedt haar excuus aan als ze voor onrust heeft gezorgd bij mensen met een pgb. "Het spijt me ontzettend als ik mensen pijn heb gedaan", zei de staatssecretaris in een heftig debat.

De staatssecretaris meldde vandaag in een brief aan de Kamer dat ze vasthoudt aan de bezuinigingen op het pgb, maar dat er wel een aparte vergoedingsregeling komt voor mensen die veel en complexe zorg nodig hebben.

Irritaties

Vorige week berekende het Centraal Planbureau dat de bezuinigingen juist veel minder opleveren dan eerst gedacht. Vóór het debat van vanavond was de oppositie al geïrriteerd over het optreden van de staatssecretaris.

"Deze staatssecretaris laat zich zien als moeder Theresa, maar feitelijk is het zo dat ze mensen keihard laat vallen", zei PvdA-Kamerlid Wolbert. Ook D66-Kamerlid Dijkstra begon haar geduld te verliezen. Veldhuijzen van Zanten geeft volgens haar vaak geen antwoorden op vragen. "Als dat vanavond weer zo is, dan hebben we echt een probleem met deze staatssecretaris."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl