NOS NieuwsAangepast

Harde conclusies over olieramp BP

Slecht management en cruciale fouten door BP en zijn partners hebben geleid tot de olieramp in de Golf van Mexico in april 2010. Dat staat in het eindrapport van de Amerikaanse regering over de ramp.

De Britse oliemaatschappij faalde vooral nadat er bij het olieplatfom Deepwater Horizon een zogenoemde blow-out was geweest, waarbij olie met te veel kracht uit het boorgat komt.

Volgens het eindrapport hield BP zich toen niet aan de protocollen die bij blow-outs gelden. De onderzoekers zeggen dat BP in zeker 21 van de 35 punten die leidden tot het olielek verkeerd heeft gehandeld. Bovendien keek de oliemaatschappij te veel naar de kosten en het snel weer gereed maken van de olieinstallaties.

Na de explosie op de Deepwater Horizon nam het bedrijf dat het lek moest dichten, het Amerikaanse Halliburton, ook verkeerde beslissingen. Daardoor verslechterde de situatie.

Grootste olieramp

Het overheidsrapport is van cruciaal belang voor de rechtszaken waarin BP en andere betrokken bedrijven verwikkeld zijn, omdat die nu aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de miljardenschade.

Bij het ongeluk met de Deepwater Horizon, de grootste olieramp uit de Amerikaanse geschiedenis, kwamen elf mensen om het leven. Zo'n 900 miljoen liter olie stroomde in zee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl