NOS NieuwsAangepast

Omstreden app uit Franse webwinkel

Apple heeft in Frankrijk een app uit z'n webwinkel gehaald die volgens antiracismegroepen schokkend is. Het gaat om het programmaatje 'Jood of geen Jood'. Gebruikers kunnen met deze software opzoeken of een bekende figuur wel of geen Joodse achtergrond heeft.

De antiracismegroepen hadden met een rechtszaak gedreigd, omdat het in Frankrijk verboden is databanken aan te leggen met ras, seksualiteit of politieke of religieuze voorkeur. Daar staat maximaal vijf jaar gevangenisstraf op en een boete van 300.000 euro.

Apple wilde het zo ver niet laten komen en verwijderde de app gisteren uit de winkel.

Trots

De ontwerper van de applicatie, Johann Levy, snapt niets van alle commotie. De 35-jarige wijst erop dat hij zelf Joods is en dat juist veel Joden graag willen weten of een bekend persoon al dan niet Joods is.

"Ik vind er helemaal niets negatiefs aan. Ik vind het juist iets om trots op te zijn", zegt hij in een reactie. "Ik kan niet voor alle Joden spreken, maar ik hoor juist dat er vaak door Joden gespeculeerd wordt of die en die Joods is."

In de VS kan de app nog wel via Apple worden gedownload. Tegenstanders hebben het moederbedrijf opgeroepen de app wereldwijd te verbieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl