Ajax en Lyon scoren niet

Ajax is de poulefase van de Champions League in Amsterdam begonnen met een gelijkspel tegen Olympique Lyon. Ondanks tal van kansen bleven goals uit: 0-0.

Ajax beet in de openingsfase fel van zich af en had ook het meeste balbezit, maar meer dan twee kopballetjes van Derk Boerrigter leverde het offensief niet op. Lyon zorgde aanvankelijk alleen met counters voor gevaar. Vooral Bafetimbi Gomis had kunnen scoren, maar hij schoot over.

Gaandeweg de eerste helft werden de Fransen sterker en Ajax kwam goed weg bij kansen voor Gomis en Michel Bastos, die het vizier niet op scherp hadden staan. Aan de andere kant miste Miralem Sulejmani, na goed werk van Kolbeinn Sigthorsson, een prima kopkans.

Lloris houdt Ajax van treffers af

Ook in de tweede helft begon Lyon goed en al snel was Bastos dicht bij de 1-0; de oud-Excelsior-speler ging alleen op Kenneth Vermeer af, maar de doelman redde knap.

Ajax slaagde er toch weer in het duel te doen kantelen. De thuisploeg zette de Fransen met agressief spel onder druk, zocht vol de aanval en creëerde opeens kans op kans; doelman Hugo Lloris stond met enkele fraaie reddingen echter treffers van Christian Eriksen, Sigthorsson en Sulejmani in de weg.

Het laatste woord was weer aan Lyon, want in de slotfase waren de bezoekers nog enkele keren akelig gevaarlijk. Zo schoot Clément Grenier net naast en wisten ook Gomis en Bastos het net niet te vinden.

Real Madrid wint in Zagreb

Real Madrid, de favoriet in groep D en de volgende tegenstander van Ajax, begon de Champions League met een wat fletse 1-0 uitoverwinning op Dinamo Zagreb.

Real zocht voor de rust veelvuldig de aanval. Pogingen van Fábio Coentrão en Karim Benzema gingen over en een inzet van Mesut Özil werd door doelman Ivan Kelava uit de kruising getikt. Uit een counter kreeg Ante Rukavina voor rust de beste kans. Hij stond ineens oog in oog met Iker Casillas. Die bleef goed kijken en kon het wippertje rustig opvangen.

Vlak na rust rondde Angel di Maria een vlotte Real-aanval af met een geplaatst schot. Daarna gooide Real het duel op slot. Een kwartier voor tijd kon Marcelo na een tweede gele kaart (schwalbe) inrukken.