NOS NieuwsAangepast

Inwoners Rawagede wachten op geld

De rechtbank doet vandaag uitspraak over een claim van zeven weduwen uit het Indonesische dorp Rawagede. Ze eisen een onbekend bedrag van de Nederlandse staat voor gederfde inkomsten door het wegvallen van hun echtgenoten.

Rawagede is een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. In 1947 schoot het Nederlandse leger honderden mannen dood in het kleine dorpje op Java. De Nederlandse militairen deden dat als represaille, omdat ze een vrijheidsstrijder die zich in het dorp verborgen zou houden, niet konden vinden.

Nederland heeft nooit excuses of compensatie aangeboden voor de doden. De majoor die de operatie leidde, werd niet vervolgd.

Geld

In 2009 begonnen de nabestaanden van de slachtoffers een rechtszaak tegen de Nederlandse staat. Ze wilden financiële compensatie, maar kregen die niet omdat de zaak volgens Nederland verjaard is.

Het enige dat Nederland voor de nabestaanden heeft gedaan, is het toezeggen van ontwikkelingsgeld voor een bedrag van 850.000 euro. Maar van dat geld heeft niemand in Rawagede iets gezien.

De inwoners van het dorp wachten al 2,5 jaar op het geld, waarmee ze een school willen bouwen. De bouwlocatie is al bepaald en de bouwplannen liggen klaar, maar niemand weet waar het geld is.

Wachten

Indonesië-correspondent Michel Maas ontdekte dat het geld inderdaad niet in het dorp is, noch bij de regent van het gebied, maar dat het al bijna een jaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Jakarta ligt. Of en hoe het geld ooit naar het dorp komt, is onduidelijk.

Volgens de Nederlandse ambassade in Jakarta is er "niets aan de hand". "Alles loopt zoals gepland", zegt plaatsvervangend ambassadeur Annemiek Ruigrok. "Dat er in het gebied zelf nog weinig te zien is, betekent niet dat er niks gebeurt. Het ministerie is bezig met het uitwerken van de laatste bijzonderheden van de bouw. We hopen dat er binnenkort met de bouw gestart kan worden."

Hopen

"Geen excuses, geen geld voor de nabestaanden en wat er wel wordt gegeven, laat ook nog eens jaren op zich wachten. In Rawagede hopen ze al nergens meer op", meldt Michel Maas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl