NOS NieuwsAangepast

Ook zwartste scenario Griekenland besproken

Er wordt steeds openlijker rekening gehouden met een faillissement van Griekenland. Ook minister De Jager zei gisteren dat hij geen mogelijkheden meer uitsluit.

De financiële sector had er al langer geen vertrouwen meer in dat Griekenland aan zijn schuldenverplichtingen kan voldoen en op een gecontroleerde manier failliet zou moeten gaan.

Lagere beoordeling

Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen, verwacht dat de meeste Europese banken sterk genoeg zijn om zo'n faillissement op te vangen.

Alleen over de Franse banken bestaan er twijfels. Die bezitten voor 60 miljard euro aan Griekse staatsobligaties. Vandaag werd bekend dat kredietbureau Moody's de twee grote Franse banken Société Générale en Crédit Agricole een lagere beoordeling heeft gegeven.

Het grootste probleem en de grootste angst van de banken is welk land het volgende gaat worden, na een faillissement van Griekenland, zegt Versteeg. "Griekenland is nog goed te doen, maar Ierland en met name Spanje en Italië, die zijn niet te redden."

Europees overleg

De spanning in Europa is inmiddels zo hoog opgelopen dat de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy, vooruitlopend op het geplande overleg van aanstaande vrijdag, vanmiddag al een telefonisch overleg hebben met de Griekse premier Papandreou.

Volgens correspondent Wouter Meijer moet Merkel er alles aan doen om Griekenland op het juiste pad te krijgen. Dat is de enige manier om in Duitsland steun te houden voor de uitbreiding van het Europese noodfonds, waar binnen twee weken over wordt gestemd.

Duitsland heeft zelf belang bij die uitbreiding, zegt Meijer, omdat het fonds randvoorwaarden kan bieden voor een gecontroleerd faillissement. Zo kan het fonds problemen bij banken opvangen. Nu zou Duitsland zijn eigen banken moeten redden. Ook kan het fonds landen steunen die meegesleurd worden door het Griekse faillissement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl