NOS NieuwsAangepast

Campagne Amsterdam tegen asociale scooterrijders

In Amsterdam gaat vandaag een campagne van start tegen asociaal rijgedrag van scooters. Door meer controles uit te voeren en scooterrijders voor te lichten wil de gemeente snelheidsduivels aanpakken.

"Het doel is om het aantal slachtofferongevallen onder scooterrijders te verlagen. Een op de vijf ongevallen in Amsterdam is op een scooter", zegt Johanneke Helmers van de campagne genaamd 'Slow Riders'.

Vooral voor jongeren is het risico op een ongeval groot, zo'n 36 procent van de ernstig gewonde slachtoffers is tussen de 16 en 24 jaar. De focus van de campagne ligt dan ook op jongeren en dan met name jongens.

Relaxed

Met de slogan van de campagne 'Relaxed rijden zonder boetes' hoopt de gemeente de voordelen van rustiger rijden te benadrukken, maar ook het risico op boetes. Naast de reguliere controles zal de politie in september en oktober extra snelheidscontroles houden waarbij laserguns worden ingezet.

Aanleiding voor de campagne is een petitie die is ingediend door de Amsterdamse afdeling van de fietsersbond. Bij de bond zijn namelijk veel klachten over scooters binnengekomen. Veel fietsers hebben last van de scooters en voelen zich onveilig op de weg.

Opvoedcursus

Hoewel sommige Amsterdammers vandaag geïrriteerd reageren op de controles, is een kleine opvoedcursus niet volgens iedereen overbodig. "Je ziet hier in de stad veel gevaarlijke situaties. Het wordt gewoon steeds drukker, steeds meer mensen die door elkaar heen bewegen en dat moet je een beetje kunnen, anders gaat het mis", aldus een voorbijganger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl