NOS NieuwsAangepast

Plan minimumstraffen aangescherpt

De plannen die het kabinet heeft voor het opleggen van minimumstraffen worden aangescherpt. In het gedoogakkoord staat dat rechters minimumstraffen moeten opleggen als iemand binnen tien jaar twee keer wordt veroordeeld voor een misdrijf waar ten minste twaalf jaar cel op staat.

Het kabinet wil die grens verlagen naar acht jaar. Dat is gebeurd op verzoek van de PVV. Met deze maatregel gaat de minimumstraf gelden voor meer misdrijven.

"Wij zijn ontzettend blij met het wetsvoorstel", zegt PVV-leider Wilders. "Recidivisten komen in aanmerking voor een forse straf." Wilders denkt dat veel Nederlanders willen dat er strenger wordt gestraft. "Daarvoor zitten we in de Kamer".

'Motie van wantrouwen'

De minimumstraf zou bestaan uit minimaal de helft van de maximumstraf. Rechters mogen daar alleen van afwijken bij duidelijk onrechtvaardige uitkomsten.

PvdA-Kamerlid Recourt vindt de plannen een motie van wantrouwen aan de rechters in Nederland. Hij vindt dat het kabinet eerst met cijfers moet aantonen dat rechters te laag zouden straffen.

Raad van State

"We moeten als politiek niet op de stoel van de rechter gaan zitten", zegt SP-Kamerlid Gesthuizen. Ook zij vindt dat de mogelijkheden van rechters te veel beperkt worden. "Een rechter moet in alle gevallen rekening kunnen houden met bepaalde omstandigheden", zegt Gesthuizen.

Minister Opstelten wil pas reageren als het wetsvoorstel naar de Raad van State is gestuurd.

Vrijdag bespreekt het kabinet de plannen in de ministerraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl