NOS NieuwsAangepast

Explosies bij ambassadewijk Kabul

Bij een aanval van Talibanstrijders in de Afghaanse hoofdstad Kabul is zeker een burger om het leven gekomen. Volgens autoriteiten raakten zestien mensen gewond.

Vanmorgen drongen zwaarbewapende Talibanstrijders een wijk met ambassades binnen. Daarop ontstonden hevige gevechten met de politie. Onder meer bij de Amerikaanse ambassade en het hoofdkwartier van de internationale troepenmacht ISAF werd gevochten.

Volgens de Taliban hadden ze het vooral gemunt op overheidsgebouwen. Ze zouden het speciaal hebben voorzien op het hoofdgebouw van de internationale troepenmacht ISAF.

Overdracht

Volgens NAVO-topman Rasmussen proberen de Taliban de overdracht van beveiligingstaken van de buitenlandse militairen aan de Afghanen te frustreren. "Maar daar zullen ze niet in slagen", aldus Rasmussen.

De Amerikaanse ambassade, gebouwen van de Afghaanse inlichtingendienst en verschillende ministeries staan ook in de wijk. Er is in de wijk ook geschoten en er zou nog steeds gevochten worden. De straten in de omgeving van de ambassadewijk zijn inmiddels afgesloten.

Uitzonderlijke aanval

De Afghaanse hoofdstad is vaker het toneel van geweld. Afgelopen zondag was een NAVO-basis in Afghanistan doelwit van een Taliban-aanslag met een vrachtwagen vol explosieven.

Volgens correspondent Lucas Waagmeester is een aanslag op de ambassadewijk zelfs voor Afghaanse begrippen uitzonderlijk. De wijk wordt zwaar beveiligd, overal zijn roadblocks en checkpoints opgeworpen van beton en prikkeldraad. "Als je zo'n gebouw wil treffen dan moet je echt met grof geweld komen. Het lijkt erop dat het hier gaat om een ook voor Kabul uitzonderlijke aanval", meldt onze correspondent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl