NOS NieuwsAangepast

ECB niet overtuigd door Griekenland

De internationale geldschieters van Griekenland, het IMF en de Eurolanden, zijn nog niet overtuigd door de extra bezuinigingsmaatregelen die het Griekse kabinet dit weekend heeft aangekondigd.

De trojka van IMF, Europese Unie en ECB wil pas terug naar Athene om verder te onderhandelen als duidelijk is dat het land "nieuwe belangrijke maatregelen" ook echt doorvoert, zo stelt een woordvoerder van de ECB.

Technisch

Gisteren beloofde de Griekse premier Papandreou dat het land nog eens 2 miljard extra zal binnenhalen aan bezuinigingen en belastingverhogingen, in de hoop de uitbetaling zeker te stellen van de volgende 8 miljard euro uit het eerste noodpakket aan Griekenland. De onderhandelingen over uitbetaling waren opgeschort, omdat Griekenland zich niet aan de bezuinigingsafspraken had gehouden. Maar het is dus nog steeds allerminst zeker dat het geld nu wel komt.

Volgens de ECB-woordvoerder worden in de loop van de week wel technische experts van de trojka verwacht, voor puur technische vergaderingen. "Maar de delegatieleiders zullen nog niet terugkeren, in afwachting van aantoonbare stappen van de autoriteiten dat Griekenland bereid is om nieuwe belangrijke maatregelen door te voeren."

Mogelijk willen het IMF en Europa eerst afwachten of de nieuwe bezuinigingen wel aanvaard worden door het Griekse parlement. Eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) reageerde gisteren wel meteen positief op de aangekondigde bezuinigingen van het Griekse kabinet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl