NOS NieuwsAangepast

Bloemen ingezet tegen kanker

Britse wetenschappers hebben een nieuw middel gepresenteerd dat uitstekend lijkt te werken tegen tumoren. Het goedje wordt gewonnen uit de herfsttijloos, een bloem die lijkt op een krokus.

De bloem is normaal gesproken zeer giftig. De artsen zijn er echter in geslaagd de giftige stof alleen te laten werken in de buurt van tumoren. Een enzym dat alleen bij kanker voorkomt, doet de truc.

Door het gif worden de bloedvaten stukgemaakt die de tumoren voeden. Het gezwel sterft daarna af.

Minder ingrijpend

Experimenten op dieren blijken tot nu toe succesvol. In muizen bleken meerdere soorten tumoren (onder ander darm-, long- en prostaatkanker) zeer goed behandelbaar: de helft van de dieren was kankervrij na één behandeling. Bij alle overige dieren groeide de kanker minder snel.

Door alleen het kankerweefsel aan te vallen, kan een behandeling voor patiënten veel aangenamer worden. In plaats van een langdurige chemokuur die patiënten verzwakt, is een veel minder ingrijpende behandeling mogelijk.

De onderzoekers willen het medicijn nu gaan klaarmaken voor testen op mensen. Ze hopen daarmee binnen twee jaar te kunnen starten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl