NOS NieuwsAangepast

Strengere normen operaties

Door redacteuren Rinke van den Brink en Hugo van der Parre

Steeds meer medische ingrepen worden in steeds minder ziekenhuizen gedaan. Vandaag publiceert de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) weer een serie nieuwe kwaliteitsnormen voor behandelingen. Die mogen daardoor straks in een deel van de ziekenhuizen niet meer worden gedaan. De normen gelden voor alle ziekenhuizen en chirurgen.

Het betreft in alle gevallen gecompliceerde en niet zo vaak voorkomende operaties. Het gaat om obesitas-operaties, operaties bij een verwijde buikaorta, bij vernauwde bloedvaten en een vernauwde halsslagader en operaties bij slokdarmkanker, alvleesklierkanker, leverkanker en kanker in hormoonklieren (bijnier, (bij)schildklier).

Doorverwijzen

Van de 27 ziekenhuizen die nu alvleesklierkanker behandelen, zouden er met de nieuwe normen 12 afvallen. Bij de verwijde buikaorta-operatie voldoen 6 van de 81 ziekenhuizen op dit moment niet aan de nieuwe norm.

De ziekenhuizen krijgen een jaar de tijd om aan de normen te voldoen. Ze kunnen er ook voor kiezen samen te gaan werken met een ziekenhuis dat wel aan de normen voldoet of de patiënten gewoon doorverwijzen naar een ander ziekenhuis.

Getalscriterium

Alle operaties waarvoor nu nieuwe normen zijn vastgesteld moeten door de medische teams in een ziekenhuis minstens 20 keer per jaar uitgevoerd worden. Voor operaties aan (zeldzame) bijnierkanker ligt dat aantal op tien operaties per medisch team per jaar. Voor obesitas-operaties (maagverkleining) ligt de norm op 100 operaties per jaar per medisch team.

Daarnaast is er een mix van eisen geformuleerd:

Het gehele medisch team dat betrokken is bij een operatie moet voldoende ervaring hebben.Alle betrokkken medische disciplines moeten nauw samenwerken en het team moet de beschikking hebben over geavanceerde apparatuur.De afdeling radiologie moet moderne scan-, echo- en rontgenapparatuur hebben.Op de intensive care moet 24-uur per dag een arts en gekwalificeerd personeel (ic-verpleegkundigen) aanwezig zijn en moet altijd beademing van patiënten mogelijk zijn.

Per type operatie gelden soms nog aanvullende normen bijvoorbeeld met betrekking tot de samenstelling van het medisch team. De behandeling van patiënten met ziekelijk overgewicht stelt uiteraard specifieke eisen aan de kennis van het medisch team, maar ook aan de inrichting van een ziekenhuis. Er zijn bijvoorbeeld speciale weegschalen, stoelen en bedden nodig.

Reizen

In januari presenteerde de NVvH al kwaliteitsnormen voor borstkanker, longkanker, tumoren van bindweefsel, spieren en bloedvaten en voor darmaandoeningen. Die worden in januari 2012 van kracht.

Een belangrijke consequentie van de concentratie van zorg die het gevolg is van dit soort nieuwe kwaliteitsnormen, is dat patiënten soms verder moeten reizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl