NOS NieuwsAangepast

Wereld herdenkt aanslagen 9/11

Over de hele wereld worden de aanslagen van 11 september 2001 herdacht, vandaag precies tien jaar geleden.

Bij de aanslagen kwamen niet alleen Amerikanen om het leven. In totaal stierven er ruim 350 buitenlanders, onder wie veel Britten, Indiërs en ook één Nederlander.

In Tokio werd een herdenkingsdienst gehouden voor de 23 employés van de Fuji-bank die omkwamen. De bank had een kantoor in het WTC.

Waakzaam

Op Amerikaanse bases in heel Afghanistan werden de aanslagen herdacht. Daarbij werd de vlag halfstok gehangen en werd een minuut stilte in acht genomen. Op Camp Jackson, een Amerikaanse basis in de zuidelijke provincie Helmand werd een vlag gehesen waarop de namen van alle slachtoffers staan geschreven.

In Australië werden de elf landgenoten herdacht die omkwamen bij de aanvallen. Minister Rudd riep op waakzaam te blijven: "Het kan nog altijd gebeuren. De prijs van vrijheid is eeuwige waakzaamheid".

In Den Haag is om 15.00 uur een dienst in de Kloosterkerk. Daarbij is naast de Amerikaanse ambassadeur in ons land ook premier Rutte aanwezig.

Monument

President Obama bezoekt vandaag Pennsylvania, Washington en New York.

Op Ground Zero, de plek waar de Twin Towers stonden, wordt een monument onthuld. George W. Bush, die ten tijde van de aanslagen president van de Verenigde Staten was, zal de huidige president vergezellen.

Net als in voorgaande jaren worden op Ground Zero de namen van alle slachtoffers voorgelezen. Op de exacte tijdstippen waarop de vliegtuigen het WTC invlogen, zal een moment van stilte worden gehouden. Dat eerste moment zal zijn om 14.46 uur Nederlandse tijd.

Ook is er muziek, van onder anderen zangers Paul Simon en James Taylor en cellist Yo-Yo Ma.

Vlucht 93

De Amerikaanse vicepresident Biden en de oud-presidenten Bush en Bill Clinton bezochten gisteren de staat Pennsylvania. Daar werd een monument onthuld op de plaats waar Vlucht 93 neerstortte.

President Obama zal later vandaag het nieuwe monument bezoeken, voordat hij doorreist naar Washington voor een concert ter nagedachtenis van de aanslagen.

In New York zal vanavond het Tribute in Light aangaan, waarbij twee lichtbundels het silhouet van de ingestorte torens in de nacht projecteren. De lichten zullen tot zonsopkomst morgen branden.

Dreiging

in New York en Washington zijn de veiligheidsmaatregelen rond de herdenking opgeschroefd. Er zijn waarschuwingen binnengekomen dat al-Qaida van plan is om één van de steden vandaag opnieuw aan te vallen. Volgens waarnemers is de dreiging geloofwaardig, maar niet bevestigd.

Vanmorgen leidde een verdacht pakketje tot opschudding op het vliegveld Dulles in de Amerikaanse hoofdstad, maar na inspectie bleek er niks aan de hand te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl