NOS NieuwsAangepast

NASA-satellieten op weg naar maan

Op Cape Canaveral in Florida heeft de NASA een onbemande raket gelanceerd met twee satellieten die onderzoek gaan doen bij de maan.

De sondes, ongeveer zo groot als een wasmachine, zullen in een baan om de maan worden gebracht en op 55 kilometer hoogte met allerlei apparatuur onderzoek gaan doen. Een maanlanding zit er dit keer niet in.

Zwaartekracht

NASA wil zo meer te weten komen over de zwaartekracht van de maan. Omdat die soms grillig kan zijn, is het van belang die in kaart te brengen voordat er nieuwe missies naar onze naaste buur gestuurd worden. Zo liep de eerste maanlanding bijna uit op een ramp, omdat door de variërende zwaartekracht Neil Armstrongs maanlander zijn doel voorbij schoot.

Ook zal onderzoek gedaan worden naar de samenstelling van de maan, in het bijzonder de binnenkant van het hemellichaam, om meer te weten te komen over het ontstaan ervan. Wetenschappers willen bijvoorbeeld kijken of er bewijs is dat de maan vroeger een kleinere maan heeft opgeslokt.

Vier maanden reizen

Sinds de Russische Luna-sonde in 1959 zijn er meer dan honderd missies naar de maan gegaan, waaronder de zes bemande Apollo-missies van veertig jaar geleden. Behalve de VS en Rusland hebben ook India, Japan en China maanmissies uitgevoerd.

De Delta II-raket doet er bijna vier maanden over om bij de maan te komen. Er is gekozen voor een kleine raket om geld te besparen. De hele missie kost zo'n 500 miljoen dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl