NOS NieuwsAangepast

Monument Vlucht 93 geopend

In de Amerikaanse staat Pennsylvania is het monument voor de slachtoffers van Vlucht 93 geopend. In aanwezigheid van vicepresident Biden en oud-presidenten George W. Bush en Bill Clinton namen nabestaanden als eerste een kijkje.

Van de vier vliegtuigen die op 11 september 2001 gekaapt werden, bereikte alleen Vlucht 93 niet het doelwit dat de terroristen gepland hadden. Passagiers en bemanningsleden, die in telefoongesprekken gewaarschuwd waren over de aanslagen op New York en Washington, bestormden de cockpit, waarna het vliegtuig neerstortte.

Alle inzittenden kwamen om: 33 passagiers, 7 bemanningsleden en de 4 kapers. Tot nu toe was er op de plek van de crash een tijdelijk monument.

Dank

Vicepresident Biden sprak een persoonlijk woord van dank uit. Hij was die dag bij het Capitol, het vermoedelijke doelwit van de aanslag. "Zij offerden zichzelf op, opdat hun land een nieuw leven kreeg."

Oud-president Bush herinnerde eraan dat enkele beslissingen die hij nam na 9/11 controversieel waren, maar roemde het debat dat daardoor volgde. "Democratie is debat. We mogen nooit onze meningsverschillen laten verharden tot scheidslijnen."

Zijn voorganger Clinton vergeleek tijdens de herdenking de inzittenden met de helden van andere gedoemde veldslagen, zoals de Alamo en Thermopylae. "Maar het verschil is: dat waren soldaten. Dit waren gewone burgers."

Graf

In totaal is er voor de gedenkplaats zo'n 600 hectare land vrijgehouden. Hart van het monument is het Memorial Plaza, vanwaar men de plek kan zien waar het vliegtuig neerstortte. Dat veld zelf is niet toegankelijk voor publiek, omdat het gezien wordt als het graf van de inzittenden. Wel kunnen nabestaanden er op verzoek een bezoek brengen.

De weg naar het Memorial Plaza wordt gemarkeerd door hoge marmeren stenen die op de vliegroute van het toestel zijn neergezet. Ook is er een muur waarin de namen van alle veertig slachtoffers zijn gehouwen.

Uitbreiding

Het is de bedoeling dat het monument nog verder wordt uitgebreid. Zo is er een toren van 93 voet (28 meter) hoog gepland, waarin veertig windorgels gehangen zullen worden.

Voor de uitbreiding zijn de financiën echter nog niet rond. Tot nu toe is er 52 miljoen dollar opgehaald aan donaties van overheid en publiek, maar er is nog 10 miljoen dollar nodig om alles te voltooien.

Clinton was duidelijk geïrriteerd dat er nog niet voldoende middelen beschikbaar waren. "Maar omdat ik geen ambt meer vervul, kan ik onpopulaire dingen doen", zei hij, voordat hij aankondigde samen met de Republikeinen geld te zullen gaan inzamelen.

Herdenkingen

Zondag zal er bij het monument een herdenking plaatsvinden van de aanslagen, tien jaar geleden. Daar zal ook president Obama bij aanwezig zijn.

Obama zal zondag eerst aanwezig bij de herdenking van de aanslagen op de Twin Towers in New York, waar ook het 9/11-memorial en museum wordt geopend.

Daarna reist de president via Pennsylvania terug naar Washington, waar hij een krans bij het Pentagon zal leggen. Hij sluit de dag af met een herdenkingsconcert in de Amerikaanse hoofdstad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl