NOS NieuwsAangepast

Stichting wil geld terug voor id-kaarten

Volgens de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) moet iedereen die na 2004 een identiteitskaart heeft aangevraagd en daarvoor heeft betaald, zijn geld terugkrijgen. Volgens de stichting bestond er nooit een juridische grond voor het heffen van de leges.

De Hoge Raad bepaalde vandaag dat voor een identiteitskaart bij de gemeente geen leges meer betaald hoeft te worden. De id-kaart is voor iedereen verplicht en daarom mag de gemeente er geen vergoeding voor vragen, zegt de rechter.

De stichting is daarom een actie gestart. Iedereen die na 17 juni 2004 een id-kaart heeft gekocht kan zich op www.collectiefonrecht.nl aanmelden om de leges en de wettelijke rente terug te vorderen.

Consequenties

Volgens de persraadsheer kunnen alleen mensen die de afgelopen zes weken een kaart hebben aangevraagd en daarbij bezwaar hebben aangetekend tegen de leges, hun geld terugkrijgen.

Minister Donner van Binnenlandse Zaken overlegt binnenkort met de gemeenten over de financiële consequenties van het gratis verstrekken van identiteitskaarten.

Binnenlandse Zaken schat dat de gratis verstrekking van de kaarten de rijksoverheid 70 tot 80 miljoen euro kost. In het overleg met de gemeenten moet blijken welk deel daarvan voor rekening komt van het Rijk en welk deel de gemeenten moeten betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl