NOS NieuwsAangepast

Gezondheidsraad wil onderzoek landbouwgif

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

De Gezondheidsraad vindt dat er onderzoek moet komen naar de gezondheid van omwonenden van boerenbedrijven die veel bestrijdingsmiddelen gebruiken.

Vooral bij teelt waarbij intensief middelen worden gebruikt om gewassen te beschermen, zoals de bloembollenteelt, maken omwonenden zich druk om gezondheidsrisico's, schrijft de Gezondheidsraad.

Ministers Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Atsma van Milieu hadden de raad om een advies gevraagd naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Zembla van begin dit jaar. Daarin pleitte ondermeer hoogleraar Martin van den Berg, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Toxicologen, voor zo'n onderzoek. De Groningse kinderarts Sauer viel hem daarin bij.

Blootstelling

Volgens de Gezondheidsraad moeten er twee soorten onderzoek komen. Als eerste zou gekeken moeten worden in welke mate omwonenden aan bestrijdingsmiddelen worden blootgesteld. Tot nu toe zijn de inzichten daarover gebaseerd op modelberekeningen. "Wellicht nemen die niet alle relevante blootstellingssituaties in beschouwing, " schrijft de Gezondheidsraad.

Daarna kunnen pas de gezondheidseffecten op omwonenden worden bekeken.

De Gezondheidsraad stelt nu een nieuwe commissie in die het onderzoek inhoudelijk gaat voorbereiden. Daarin worden specialisten van allerlei disciplines gevraagd zitting te nemen. De commissie wil behalve omwonenden van boerenbedrijven, ook boeren en vertegenwoordigers van de agrochemische industrie horen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl