NOS SportAangepast

Nederlandse golfers op dreef

De Indiase golfer Shiv Kapur gaat als koploper het slotweekeinde van het KLM Open in.

Hij heeft na twee ronden de beste score en leidt met 133 slagen, zeven onder het baangemiddelde van de Hilversumsche.

Marcel Siem uit Duitsland en de Engelsman Stephen Dodd, die hun ronde niet hebben kunnen voltooien, staan echter op -8 na respectievelijk elf en dertien holes en kunnen hem nog van die eerste plaats in de tussenstand verdringen.

Ook Joost Luiten en de Duitse topper en titelverdediger Martin Kaymer moeten zaterdagochtend hun tweede ronde nog afmaken. Pas dan is ook duidelijk wie allemaal de 'cut' hebben gehaald.

Mieren

Rory McIlroy sloot de dag af met -5. De Noord-Ier, eerder dit jaar de beste bij de US Open, had een meevaller op de laatste hole. "Ik had veel geluk, met dank aan de mieren", vertelde de 22-jarige nummer vier van de wereld, die zijn bal tussen de bomen zag belanden, precies naast een mierenhoop. "Ik kon de bal daar niet afslaan, dus mocht ik hem gelukkig op een andere plaats leggen."

De beste Nederlanders zijn tot dusver Robert-Jan Derksen en amateur Dylan Boshart op de voorlopig gedeelde achttiende plaats met -3. Zij zijn, evenals Maarten Lafeber en amateur Robin Kind, zeker van een vervolg van het toernooi.

Leerzaam

Derksen, 37 jaar en bezig aan zijn zeventiende KLM Open, mocht zijn rondje lopen aan de zijde van de Engelsman Lee Westwood, de maar één jaar oudere mondiale nummer twee. "Ik trok me echt aan hem op. Het was leerzaam om dat zo van dichtbij mee te maken. De rust die hij uitstraalt, hoe hij alles goed overweegt. Hij zal weinig slagen weggeven. Ik was daar van onder de indruk."

"Genieten geblazen", bekende de 20-jarige Boshart, speler van de Vlaardingse golfclub Broekpolder. "Hier train je voor. Dit wil je meemaken. Ik was aanvankelijk erg gespannen, maar op de tee viel die spanning van me af en ging het zo gemakkelijk."

Lafeber verzekerde zich dankzij een birdie op de laatste hole van een langer verblijf in het enige Nederlandse toernooi van de Europese Tour, dat hij in 2003 nog op zijn naam schreef. "Als je ergens baalt van de cut niet halen, is het hier wel. Ik draai een slecht jaar, maar ik begin terug te komen. Het was nog geen waanzinnige score, maar het gevoel was positief."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl