NOS NieuwsAangepast

'Tribute in Light' in New York getest

Door redacteur Harrie van Veen in New York

Het 'Tribute in Light', de jaarlijkse lichtbundels bij het World Trade Center ter ere van de Twin Towers en de slachtoffers van de aanslagen, is gisteravond enkele uren getest. Dit gebeurt elk jaar enkele dagen voor de officiële herdenking. In de nacht van 11 op 12 september blijven de lichtbundels die hoog de hemel in stralen, de hele nacht branden.

De test leverde fraaie plaatjes op met het felle licht dat weerkaatste tegen laag overdrijvende wolken, in het decor van het World Trade Center. Het hoogste gebouw, One World Trade Center, is voor de komende herdenking gekleurd in het rood, wit en blauw.

De bewaking rond het World Trade Center is met het oog op de herdenking aanzienlijk verscherpt. In het zuidelijke puntje van Manhattan waren woensdagavond tientallen agenten op de straathoeken aanwezig. Gisteravond werd ook bekend dat de FBI aanwijzingen heeft voor een aanslag tijdens of rond de herdenking. De sfeer rond het World Trade Center was gisteravond echter gemoedelijk.

Geldproblemen

Het eerste 'Tribute in Light' werd in maart 2002 gehouden, precies een half jaar na de aanslagen. Sindsdien is het een jaarlijks terugkerend onderdeel van de herdenkingen in september.

Maar het is de vraag of het volgend jaar opnieuw doorgang zal vinden. De Municipal Art Society dat het eerbetoon aan de slachtoffers en de Twin Towers organiseert, kampt met financieringsproblemen.

Tot dit jaar kon het honderdduizenden dollars kostende project worden betaald met donaties van grote geldschieters. Maar de meeste van hen hebben aangegeven dat zij het na tien jaar wel genoeg vinden.

Daarom is de MAS inmiddels de boer opgegaan om het publiek om geld te vragen. Of dat genoeg zal opleveren, is uiterst onzeker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl