NOS NieuwsAangepast

Aardbeving van 4,5 bij grens Nederland

Op verschillende plaatsen in Nederland is rond 21.00 uur een lichte aardschok gevoeld. De beving had een kracht van 4,5 op de schaal van Richter, meldt het KNMI.

Het epicentrum lag volgens het KNMI in de Duitse plaats Xanten, op zo'n 40 kilometer ten zuiden van Nijmegen. Er is nog niets bekend over eventuele schade.

De beving is in een groot deel van het land gevoeld. Er zijn meldingen uit onder meer Zwolle, Zutphen, Hilversum, Nieuwegein, Arnhem en Leiden, maar ook uit Lemmer en Heerenveen.

'Behoorlijke schok'

Volgens seismoloog Bernard Dost van het KNMI was dit voor Nederlandse begrippen een behoorlijke schok. "Dit komt maar eens in de 10 of 20 jaar voor."

De beving had plaats op een diepte van zeven kilometer. "Gezien de geringe diepte zou er wel eens schade aan huizen kunnen zijn", aldus Dost.

"Er zijn breuken in Duitsland op de grens met Nederland", zegt de Seismoloog. "Op een van die breuken is het waarschijnlijk gebeurd."

Zwaarste aardbeving

De zwaarste aardbeving die Nederland ooit trof was in 1992 bij Roermond. Die had een kracht van 5,8. Er vielen geen slachtoffers, maar de schade in Nederland bedroeg omgerekend 77 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl