NOS NieuwsAangepast

Vakbonden beslissen over pensioenakkoord

Stemt de FNV nu wel of niet in met het pensioenakkoord? Dit voorjaar zette FNV-voorzitter Agnes Jongerius haar handtekening onder het pensioenakkoord. Werkgevers, werknemers en overheid werden het na maanden onderhandelen eens over misschien wel de grootste pensioenhervorming ooit.

Maar de grootste FNV vakbond, Bondgenoten (475.000 leden), is tegen. Vijf andere FNV-bonden die samen 275.000 leden vertegenwoordigen zijn voor. De meeste andere bonden besluiten vrijdag of ze instemmen met de grootste pensioenhervorming ooit. Het lot van het pensioenplan ligt vooral in handen van twee grote FNV vakbonden, Abvakabo en FNV Bouw.

Blokkeren

De achterban van FNV Bondgenoten heeft heeft onlangs in een referendum nee gezegd tegen het 'casinopensioen'. Maar deze bond heeft de steun nodig van andere bonden om het akkoord binnen het FNV bestuur, de federatieraad, te kunnen blokkeren.

Abvakabo presenteert vrijdag de resultaten van een referendum bij de achterban. Het bestuur van de bond is tegen het pensioenplan, tenzij het op belangrijke punten wordt aangepast.

Deze twee grootste bonden vertegenwoordigen een ruime meerderheid (60 procent) van de 1,4 miljoen FNV-leden, maar in de FNV federatieraad hebben zij geen meerderheid.

Maandag

FNV Bondgenoten denkt dat het niet waarschijnlijk is dat de FNV een besluit zal nemen dat indruist tegen wat een meerderheid van de leden wil, maar formeel hebben zij dus toch een derde partij nodig om het akkoord te blokkeren.

FNV Bouw zou de tegenstanders aan een meerderheid kunnen helpen. Het is in omvang de vierde bond van de FNV en is goed voor 10 procent van de stemmen. De bouwbond zal vandaag ook een standpunt bekend maken. Deze bond heeft geen referendum gehouden, maar de achterban om reacties gevraagd.

Maandag wordt het definitieve standpunt bekend.

Overzicht van de voor- en tegenstanders van het pensioenakkoord tot nu toe

NPB24.000 ledenvoorBondsraad is voor. Leden besluiten vandaagFNV Zelfstandigen13.000 ledenvoorANBO180.000 ledenvoorIn een referendum met een opkomst van minder dan 1 procent stemt een meerderheid voorFNV Kiem35.341 ledenvoorIn een referendum met een opkomst 6,6 procent stemt een meerderheid voorFNV Horecabond23.456 ledenvoorIn een referendum met een opkomst van 7 procent stemt een meerderheid (56 procent) voorFNV Bondgenoten475.000 ledentegenIn een referendum met een opkomst van 23 procent stemt een ruime meerderheid (96 procent) tegenVVCSGeen Mening"Onze achterban is helemaal niet geïnteresseerd in dit onderwerp. Wij komen maandag helemaal niet."AFMPNog niet bekendFNV Zelfstandigen Bouw.10.000 ledenNog niet bekendFNV Vrouwenbond4000 ledenNog niet bekendNautilus International6000 ledenNog niet bekendNVJ8000 ledenNog niet bekendGeen referendumFNV Sporter1100 ledenNog niet bekendFNV Bouw124.000 ledenNog niet bekendFNV MooiNog niet bekendAOB: .81.000 ledenNog niet bekendAbvakabo:353.000 ledenNog niet bekend

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl