Privé-camera mag openbare weg filmen

Een bewakingscamera in het uitgaansgebied van Groningen»
Een bewakingscamera in het uitgaansgebied van Groningen tuppus - Flickr / Creative Commons 2.0 by

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vindt dat particulieren op bedrijventerreinen ook een deel van de openbare weg mogen filmen.

Ook mogen particuliere beelden 28 dagen worden bewaard in plaats van de huidige 24 uur. Ondernemers kunnen dan beter beoordelen wat ze met het filmmateriaal kunnen doen. Ze hebben dan meer tijd om bijvoorbeeld aangifte te doen bij de politie.

Regels

Opstelten wil de mogelijkheden voor cameratoezicht verruimen. In de Tweede Kamer zei hij dat de regels nu tekort schieten.

De wet schrijft vast cameratoezicht voor en dat leidt er in de praktijk toe dat de camera's lange tijd op één plek blijven hangen en nauwelijks worden verplaatst.

Opstelten vindt dat de burgemeester een gebied moet kunnen aanwijzen waarin enkele weken of maanden verplaatsbare camera's komen als dat noodzakelijk is voor de openbare orde.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 8974 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 412 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 412 keer afgespeeld

Meer video en audio