Privé-camera mag openbare weg filmen

Een bewakingscamera in het uitgaansgebied van Groningen»
Een bewakingscamera in het uitgaansgebied van Groningen tuppus - Flickr / Creative Commons 2.0 by

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vindt dat particulieren op bedrijventerreinen ook een deel van de openbare weg mogen filmen.

Ook mogen particuliere beelden 28 dagen worden bewaard in plaats van de huidige 24 uur. Ondernemers kunnen dan beter beoordelen wat ze met het filmmateriaal kunnen doen. Ze hebben dan meer tijd om bijvoorbeeld aangifte te doen bij de politie.

Regels

Opstelten wil de mogelijkheden voor cameratoezicht verruimen. In de Tweede Kamer zei hij dat de regels nu tekort schieten.

De wet schrijft vast cameratoezicht voor en dat leidt er in de praktijk toe dat de camera's lange tijd op één plek blijven hangen en nauwelijks worden verplaatst.

Opstelten vindt dat de burgemeester een gebied moet kunnen aanwijzen waarin enkele weken of maanden verplaatsbare camera's komen als dat noodzakelijk is voor de openbare orde.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 193 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 47 keer afgespeeld
  • » "Alles weer bij het oude in Syrië" Video De opmars van IS en de strijd rond Kobani overheersen nu al maanden het nieuws over Syrië. Het...22 okt 2014, 9491 keer afgespeeld

Meer video en audio