NOS NieuwsAangepast

Veldhuijzen: bezuinigingen pgb goed

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten blijft ervan overtuigd dat ze voldoende kan bezuinigen door het persoongebonden budget (pgb) in de zorg grotendeels af te schaffen.

Dat schrijft ze in reactie op een rapport van het Centraal Planbureau. Daarin staat dat de geplande bezuinigingen op de pgb's 300 miljoen euro minder opleveren dan het kabinet had gehoopt.

Dat geldt volgens het CPB zeker als de staatssecretaris haar belofte waarmaakt dat mensen die hun budget kwijtraken recht houden op evenveel zorg.

'Goed en nodig'

In een verklaring schrijft Veldhuijzen van Zanten dat de maatregelen "goed en nodig" zijn. Ze denkt meer te kunnen besparen door het mogelijk te maken om zelfstandigen zonder personeel in te zetten. Die zijn volgens haar goedkoper dan de traditionele zorgaanbieders.

Met het persoonsgebonden budget kunnen mensen zelf de zorg inkopen die ze nodig hebben. Het kabinet maakte voor de zomer bekend dat voortaan veel minder mensen een pgb zullen krijgen, omdat de regeling anders onbetaalbaar wordt.

Het versoberen van de regeling zou de komende vier jaar 900 miljoen moeten opleveren, maar volgens het CPB komt het bespaarde bedrag uit op 600 miljoen euro.

Het planbureau merkt op dat er ook 200 miljoen aan meevallers in de zorg zijn, waardoor het kabinet toch nog redelijk in de buurt van de geplande bezuinigingen komt.

'Onacceptabel'

De oppositie wil dat de plannen van tafel gaan. "Het is onacceptabel als de huidige pgb-plannen zouden worden doorgezet," aldus PvdA-Kamerlid Wolbert. De PvdA vindt de plannen "onmenselijk, onfatsoenlijk" en "aantoonbaar onhaalbaar".

GroenLinks-leider Sap wil een debat met de fractievoorzitters. Ze vindt dat de staatssecretaris haar belofte dat niemand met een pgb er qua zorg op achteruitgaat, niet kan waarmaken.

Het planbureau schreef zijn rapport op verzoek van GroenLinks.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl