NOS NieuwsAangepast

Aantal drankrijders neemt af

Het aantal automobilisten dat in het weekend met alcohol op achter het stuur zit, is sinds 2002 flink gedaald, blijkt uit jaarlijkse steekproeven. Vergeleken met tien jaar geleden is het aantal overtreders bijna gehalveerd.

In 2002 reed nog 4,1 procent met drank op, blijkt uit de steekproef, vorig jaar was dat 2,4 procent. Ook het alcoholgebruik onder de groep beginnende autobestuurders is gedaald.

Minister Schultz van Haegen is blij met de cijfers. Ze denkt dat de uitkomst te danken is aan de BOB-campagnes en de betere handhaving. Ze hoopt de komende jaren deze lijn vast te houden.

Opvallend

Sinds 1991 wordt jaarlijks het alcoholgebruik van autobestuurders onderzocht door middel van een steekproef onder automobilisten in verschillende regio's. Vorig jaar moesten zo'n 20.000 automobilisten een alcoholcontrole ondergaan.

Opvallend zijn de grote regionale verschillen. Al jarenlang heeft Noord-Holland de meeste drankrijders en Friesland en Drenthe de minste. Verder zijn het net als andere jaren vooral mannen tussen de 35 en 50 die met te veel drank op de weg op gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl