NOS NieuwsAangepast

Training Kunduz kan eerder beginnen

Door correspondent Lucas Waagmeester in Kunduz

Als het aan de Nederlandse militairen in Kunduz ligt, kunnen de trainingen van Afghaanse politieagenten drie maanden eerder beginnen dan gepland. Dus niet pas in januari 2012, maar al volgende maand, op 1 oktober. Dat zegt commandant Ron Smits van de Nederlandse missie in Kunduz.

"We hebben flinke vorderingen gemaakt en zijn er in principe klaar voor", zegt Smits. Als die vorderingen voldoen aan de eisen van de Tweede Kamer en er goede afspraken gemaakt kunnen worden met de Duitsers in Kunduz, die het trainingscentrum leiden, kunnen de achtweekse trainingen binnen een maand al van start.

Verlengd

Tot nu toe werden de Afghaanse agenten zes weken getraind. Onder druk van Nederland is dat trainingstraject verlengd naar acht weken, zodat er meer ruimte is voor theorielessen over bijvoorbeeld mensenrechten. Ook andere landen die actief zijn in Afghanistan stappen over op de achtweekse training.

Vorige maand nog berichtte de NOS dat de opbouw van de Nederlandse Kunduz-missie vertraging opliep. Er waren logistieke problemen, zoals gebrek aan materieel en tolken. Dat probleem is volgens Smits grotendeels verholpen. "Dat soort moeilijkheden horen bij de opbouw van een missie. Inmiddels is er vooruitgang geboekt bij het vinden van trainingslocaties en zijn er duidelijke afspraken over de duur van de training."

Uitbreiding

Het trainingscentrum in Kunduz wordt flink uitgebreid. Er komen een sporthal, een schietbaan, een gebedsruimte, slaapzalen en kantoren bij. Die worden allemaal gebouwd van beton en baksteen, zodat het centrum ook nog mee kan als de Duits-Nederlandse trainingsmissies voorbij zijn.

Op dit moment worden per trainingsperiode 120 agenten opgeleid. Het trainingscentrum moet uiteindelijk een capaciteit van 520 agenten per training bereiken.

Opbouw

Op dit moment gaan vanaf het militaire kamp bij Kunduz-stad bijna dagelijks patrouilles het stadscentrum in om politiebureaus te bezoeken. Daar praten mensen van de Koninklijke Marechaussee met de leidinggevenden om te inventariseren hoeveel mensen er getraind moeten worden en wat hun opleidingsniveau is.

Daarnaast kijken Nederlandse politietrainers mee met de trainingen op het Duitse trainingskamp. Zij hopen niet tot januari te hoeven wachten, maar dus al volgende maand ook zelf trainingen te mogen geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl