Tilburg schorst professor om fraude

Diederik Stapel»
Diederik Stapel MAX

De Universiteit van Tilburg heeft een hoogleraar op non-actief gesteld omdat die in zijn publicaties gebruik heeft gemaakt van vervalste gegevens. Volgens het College van Bestuur heeft professor Diederik Stapel daarmee een ernstige inbreuk gemaakt op de wetenschappelijke integriteit.

Stapel werkt in Tilburg als hoogleraar cognitieve sociale psychologie.

De Tilburgse universiteit heeft een speciale commissie ingesteld die gaat onderzoeken bij welke publicaties er geknoeid is met de gegevens. Die moet eind oktober klaar zijn. Daarna wordt bekeken welke vervolgstappen er komen.

De internetpagina van Stapel is door de universiteit offline gehaald.

Deel deze pagina

Video

Tilburg schorst professor om fraude

De Universiteit van Tilburg stelt een hoogleraar op non-actief, na de ontdekking dat hij gegevens heeft vervalst. Een commissie... gaat onderzoek doen naar de omvang van de fraude.

Audio

  • Hoogleraar per direct op non-actief Waarschijnlijk jarenlang heeft de Tilburgse hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel onderzoeksgegevens verzonnen. Nu dat is... uitgekomen kost het hem zijn baan. Hij is per direct door de Universiteit van Tilburg op non-actief gesteld en hij is niet meer welkom op het universiteitsterrein. Onderzoek moet uitwijzen hoe vaak en hoeveel gegevens hij heeft verzonnen. Rector Magnificus Philip Eijlander kreeg vanuit de faculteit waar Stapel werkte de eerste signalen dat er iets aan de hand was.
  • 'Zeer ernstige inbreuk op de wetenschappelijke integriteit' De Universiteit van Tilburg heeft met onmiddelijke ingang een hoogleraar sociale psychologie Stapel op non-actief gezet. Hij zal... ook niet meer terugkeren. Stapel wordt ervan beschuldigd dat in zijn publicaties verzonnen gegevens gebruikt.Philip Eijlander, rector magnificus Universiteit van Tilburg licht toe.
  • Dijkgraaf over frauderende hoogleraar De Universiteit van Tilburg heeft met onmiddelijke ingang hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel op non-actief gezet.... Stapel blijkt gegevens die hij in zijn onderzoeken gebruikte te hebben verzonnen. Een onderzoek moet uitwijzen hoe vaak dat is gebeurd, en hoe lang Stapel op deze manier te werk gegaan is. Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, de KNAW.

Video en Audio

Meer video en audio