NOS NieuwsAangepast

Miljoenennota in 2012 weer op Prinsjesdag

Volgend jaar zal het kabinet de Miljoenennota weer gewoon weer op Prinsjesdag presenteren. De stukken worden niet meer onder embargo aan de Kamer en aan de pers gegeven, zoals jarenlang wel het geval was.

Dit jaar worden alle stukken op de vrijdag voor Prinsjesdag - volgende week vrijdag - openbaar gemaakt. De pers mag er direct over publiceren.

Terughoudend

De Kamer had steeds gezegd voor Prinsjesdag terughoudend te zijn met reacties op de begrotingsstukken, maar de Kamer heeft gisteren afgesproken dat Kamerleden zelf mogen beslissen of ze al meteen reageren.

Naar aanleiding daarvan draait het kabinet de maatregel terug en zal het de Miljoenennota volgend jaar weer op Prinsjesdag zelf verspreiden, op het moment dat minister De Jager het koffertje aanbiedt in de Tweede Kamer.

Wedloop journalisten

Met de maatregel om de stukken op de vrijdag voor Prinsjesdag te verspreiden, gaf het kabinet gehoor aan een motie uit 2009 van GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent.

Zij wees erop dat de embargoregeling elk jaar weer resulteert in een ongewenste wedloop tussen journalisten om de stukken boven tafel te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl