NOS NieuwsAangepast

Rijkste Chinezen worden steeds rijker

Ondanks de mondiale economische malaise doen de rijkste Chinezen het erg goed. Dat blijkt uit de Chinese variant van de Quote 500, de Hurun 1000.

Liang Wen'gen, die zijn geld verdiende met de productie van grote machines, staat bovenaan de lijst van rijkste Chinezen. Hij is goed voor zo'n 11 miljard dollar. De nummer 1 van vorig jaar, frisdrankmagnaat Zong Qinhou, staat met een vermogen van 10,7 miljard dollar nu op de tweede plaats. De derde plaats in de Hurun 1000 is voor Li Yanhong. Hij is als mede-oprichter van zoekmachine Baidu goed voor zo'n 8,8 miljard dollar.

Hogere drempel

Opvallend is dat het lastiger is geworden om op Hurun 1000 te komen. Nummer 1000 heeft een vermogen van 310 miljoen dollar. Dat is twee keer zo veel als de laatste plaats in 2009 en drie keer zo veel als de nummer 1000 van 2008.

De meeste Chinezen op de lijst wonen in Peking, gevolgd door Shenzhen en Sjanghai. Het vermogen van de gemiddelde Chinees op de Hurun 1000 ligt op 924 miljoen dollar. De meeste van hen hebben hun geld verdiend met vastgoed, net als de rijkste Nederlandse.

De rijkste Chinezen hebben ook veel politieke invloed. Dertig procent van de Hurun Top 50 zit in een van de belangrijkste adviesorganen van de Chinese overheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl