NOS NieuwsAangepast

Boeken over 9/11

In de afgelopen toen jaar zijn er veel boeken over 9/11 gepubliceerd. De eerste jaren waren het vaak reconstructies van wat er gebeurd was, daarna volgden meer beschouwelijke boeken over wat de gevolgen waren. Welke boeken hebben de tand des tijds doorstaan?

Here is New York - Gilles Peress e.a.

Het fotoproject Here is New York begon als een enkele foto in een etalage van een leegstaande modezaak op Manhattan. Meer afbeeldingen volgden en al snel waren er ruim 5000 foto's verzameld, van gerenommeerde fotografen en volslagen amateurs, "een democratie van foto's", aldus de samenstellers. De ad hoc tentoonstelling zou aanvankelijk slechts een paar weken openblijven, maar bleef uiteindelijk maandenlang open en ging zelfs de wereld over.

In dit boek zijn zo'n 1000 foto's verzameld, de aanslagen in New York in alle facetten: van de doodse verstilling van een achtergelaten maaltijd, tot de rauwe afschuw van een afgerukt been op straat. (ISBN:9783908247661)

102 minutes – Jim Dwyer en Kevin Flynn

In het standaardwerk over de aanslagen op de Twin Towers worden twee dingen duidelijk. Ten eerste was overleven vaak een kwestie van stom geluk: een gast van Dave Kravette was zijn identiteitsbewijs vergeten en dus moest hij hem zelf langs de beveiliging loodsen. Normaal een taak voor zijn secretaresse, maar omdat zij zeven maanden zwanger was, ging hij dit keer zelf naar de lobby. Hij overleefde. Bewaker Robert Gabriel Martinez had zich verslapen en kreeg in plaats van zijn normale stek, bij het laadplatform, een positie op de 78ste verdieping. Hij haalde het niet.

Ten tweede blijkt dat mensen die in de torens om hun leven vochten veelal geen idee hadden van wat hen overkomen was. Hoewel de ramp wereldwijd op televisie te volgen was, bleven de vluchtenden, zonder ramen, zonder televisie, vaak verstoken van nieuws. En velen hielden er geen enkele rekening mee dat de torens zouden instorten. (ISBN:9780805094213)

Among the heroes - Jere Longman

New York Timesverslaggever Jere Longman probeert voor vlucht 93 te doen wat Dwyer en Flynn voor de Twin Towers deden. Probleem is natuurlijk dat niemand de crash in Pennsylvannië overleefde, waardoor Longman het moet doen met de onduidelijke geluidsfragmenten van de zwarte doos, enkele telefoongesprekken van passagiers aan boord en veel herinneringen van nabestaanden. Ook gaat hij de bewegingen na van Ziad Jarrah, de vermoedelijk leider van terroristen aan boord. Hoewel hij in Hamburg duidelijk radicaliseert onder invloed van Mohammed Atta, denkt zijn familie nog altijd dat er sprake was van een persoonsverwisseling; het was toch zo'n aardig jongen? (ISBN:9780060099091)

Top of the World – Tom Brabash

Obligatiehandelaar Cantor Fitzgerald had een opulent kantoor op de bovenste verdiepingen van het World Trade Center. Niet één van de 658 employees die daar op het moment van de inslag al aanwezig waren, overleefde de aanslag. Directeur Howard Lutnick behoorde niet tot de slachtoffers, doordat hij net zijn zoontje voor de eerste keer naar school bracht. Het boek volgt Lutnick terwijl hij probeert het gedecimeerde bedrijf van de ondergang te redden. Daar zijn moeilijke beslissingen voor nodig, zoals het stopzetten van de salarissen van de omgekomen werknemers op 15 september. (ISBN:9780060510305)

Tower Stories - Damon DiMarco

Na 9/11 trok DiMarco er een jaar lang op uit om de verhalen van die dag in New York te verzamelen voor deze collectie oral histories. Hij sprak met een man die op de 89ste verdieping het eerste vliegtuig had zien inslaan; een politie-agent die tussen het puin op een vuilnisbelt naar persoonlijke bezittingen en lichaamsdelen zocht; een New York Times-journalist die tegen de stroom vluchtende mensen in richting het WTC probeerde te komen. Door de interviews zo getrouw mogelijk weer te geven, blijft DiMarco op de huid van de slachtoffers. "Als je tijdens het lezen je de handgebaren kunt voorstellen die de persoon op dat moment maakt, is mijn missie geslaagd." (ISBN:9781400066599)

Aftermath - Joel Meyerowitz

Kort na de chaos van 9/11 werden alle journalisten van Ground Zero geweerd. Het was een plaats delict en pottenkijkers werden niet op prijs gesteld. Geschokt dat er geen beeldverslag van het puinruimen zou zijn, zette Meyerowitz zijn contacten bij het Museum of New York en de plaatselijke overheid in om als enige fotograaf toegang te krijgen tot "The Pile", zoals reddingswerkers het gebied noemden. Hij maakte foto's van dystopische stadgezichten, enorme bergen staal en puin, waarbij de bergers in het niet vallen en de overhaast verlaten en met stof bedekte kinderopvang van de Twin Towers. Langzaam slinkt de berg, tot uiteindelijk alleen de lege, betonnen muren van de kelders overblijven. Op een van de laatste dagen ziet Meyerowitz voorzichtig een plukje groen gras groeien in het gebied. (ISBN:9780714846552)

In the shadow of no towers – Art Spiegelman

Eerder verstripte Spiegelman in Maus al de ervaringen van zijn vader in Auschwitz, dit keer is hijzelf getuige van wereldgeschiedenis. Zijn vrouw en hij proberen na de aanslagen hun dochter te vinden, wier school pal naast de Twin Towers staat. "Mijn vader kon de geur in Auschwitz alleen 'onbeschrijfelijk' noemen. Zo rook het ook op Manhattan." Spiegelman schrijft over zijn angst, zijn verdriet en uiteindelijk zijn woede als blijkt president Bush de aanslagen gebruikt om de Irak-oorlog te beginnen. (ISBN:9780375423079)

When the world came to town – Jim DeFede

Toen de VS voor het eerst in de geschiedenis zijn complete luchtruim afsloot, moesten transatlantische vluchten overhaast worden opgevangen op buitenlandse luchthavens. Het Canadese plaatsje Gander (10.000 inwoners) moest ineens 38 vluchten herbergen, in totaal ruim 6600 reizigers. De hele regio zette hun leven een week lang op pauze om de gedupeerden op te vangen. DeFede volgt de belevenissen van enkele gestrande passagiers, onder wie de hoogste Amerikaanse generaal in Europa, de directeur van modebedrijf Hugo Boss en een gezin dat net een adoptiedochter in Rusland heeft opgehaald. (ISBN:9780060559717)

Portraits 9/11/01 - Redactie New York Times

Joseph Zaccoli bracht zijn vrouw elke dag een koffie en een muffin. Maurice Kelly was een timmerman die toevallig op 11 september een plafond moest maken op de 103de verdieping van het WTC. Del-Rose Cheatham had voor 14 september een groot verjaardagsfeest gepland. Kort na de aanslag verzamelde de New York Times tientallen vermistposters die wanhopige nabestaanden in Manhattan hadden opgehangen en begon gewoon met het bellen van familieleden. Vijftien weken lang verzamelden tientallen verslaggevers van de krant kleine inkijkjes in de levens van 1910 slachtoffers. Dit boek bundelt die necrologieën, die als Portaits of Grief in de krant verschenen. Door kleine monumentjes voor de doden te bieden, redt dit boek hen van de anonimiteit. (ISBN:9780805072225)

The Eleventh Day - Anthony Summers en Robbyn Swan

Summers en Swan schrijven hun geschiedenis van 9/11 met oog voor brede lijnen en kleine details. Ze lopen het levensverhaal van Bin Laden langs, om te kijken waar zijn fanatisme vandaan komt en speculeren of Daniel Lewin het eerste slachtoffer op 9/11 was. De Amerikaanse Israëliër, lid van een commando-eenheid, zat naast de kapers op vlucht 11. Doordat hij Arabisch verstond, heeft hij mogelijk de handelingen van de kapers zien aankomen.

De schrijvers maken in hun boek korte metten met samenzweringstheorieën, maar poneren wel een aantal vragen waar nooit afdoende antwoord werd gegeven, zoals de omvang van betrokkenheid van buitenlandse regimes, zoals Saudi-Arabië. Doordat Amerikaanse mariniers hem enkele maanden voor publicatie uitschakelden, kon de dood van Bin Laden nog net meegenomen worden in dit boek.(ISBN:9781400066599, import Van Ditmar)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl