NOS NieuwsAangepast

Werkgevers geven vaker taalles aan personeel

Door redacteur integratie Reinalda Start

Er wordt steeds vaker een beroep gedaan op werkgevers om taallessen te regelen voor hun personeel. Het gaat om mensen die de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn.

Zeker nu de overheid niet langer inburgeringscursussen en taallessen wil betalen, kijken vakbonden, gemeenten en migrantenorganisaties naar werkgevers om de financiering over te nemen. In de schoonmaaksector is daar al ervaring mee opgedaan.

Schoonmaaksector

Na een maandenlang cao-conflict met voor de schoonmaaksector opmerkelijk veel stakers, werd eindelijk een akkoord gesloten. Daarin werd afgesproken dat personeel Nederlandse les kan krijgen om hun positie te kunnen verbeteren op de arbeidsmarkt, maar ook voor hun eigen veiligheid.

De schoonmakers konden aanschuiven bij de inburgeringscursussen met Nederlandse taallessen die gemeenten geven. De werkgevers betaalden vervolgens het lesmateriaal en gaven hun personeel gelegenheid om op cursus te gaan.

Onbetaalbaar

Inmiddels zijn 550 schoonmakers op Nederlandse les gegaan. Er was gerekend op 750 mensen.

Het bleek vaak lastig om met alle wisselende uren waarop schoonmakers werken aan te schuiven bij taalcursussen. Bovendien is het voor kleine bedrijven een fikse kostenpost als zij personeel op cursus laten gaan.

De schoonmaakbedrijven betreuren wel dat het rijk bezuinigt op de inburgeringscursussen. De taallessen zullen daardoor voor veel schoonmaakbedrijven onbetaalbaar worden, aldus de werkgeversorganisatie in de schoonmaakbranche OSB.

Rotterdams taaloffensief

Het zijn niet alleen de schoonmaakwerkgevers die taallessen geven aan hun personeel. Ook het Rotterdamse overslagbedrijf EMO doet dat. Het bedrijf is aangesloten bij het Rotterdamse bondgenootschap voor de aanpak van laaggeletterdheid. EMO is tot nu toe het enige bedrijf dat dit in de Rotterdamse haven doet. Maar in de Rotterdamse haven zijn meer bedrijven met werknemers met een taalachterstand.

Volgens de gemeente Rotterdam is het een groot taboe om daarover te praten, laat staan om er iets aan te doen. Pogingen om nieuwe havenbedrijven aan te zetten om taalproblemen aan te pakken, hebben tot op heden nauwelijks iets opgeleverd.

Vandaag bezocht wethouder Korrie Louwes het Rotterdamse havenbedrijf en sprak met verschillende werkgevers om hen te overtuigen van de noodzaak van taallessen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl