NOS NieuwsAangepast

Gevlucht gezin begint procedure tegen Utrecht

Door redacteur Hanneke de Jonge

Het Marokkaans-Nederlandse gezin, dat eind juni hun huis in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn ontvluchtte, spant een rechtszaak aan tegen de gemeente en de politie. Het gezin werd maandenlang geterroriseerd door jongens uit de buurt. Met een zogenoemde artikel 12-procedure wil de familie afdwingen dat de politie alsnog overgaat tot opsporing en vervolging van de daders.

Diefstal, bedreiging, bekladding, vernieling en tot slot brandstichting. De familie met drie kinderen kreeg het allemaal voor de kiezen. In totaal deed de vader van het gezin elf keer aangifte bij de politie. De daders werden niet gepakt, omdat er onvoldoende bewijs zou zijn.

Half februari dook het gezin al eens onder. De gemeente smeekte hen toen terug te keren naar de wijk. "Er werd gezegd; we gaan ervoor zorgen dat jullie veilig zijn", zegt advocaat Yehudi Moszkowicz, die het gezin bijstaat. Eenmaal terug, gingen de bedreigingen door. Toen in juni de auto van het gezin in brand werd gestoken, was de maat vol, het gezin besloot definitief het huis te verlaten.

Triomfantelijk

Schrijnend detail is volgens Moszkowicz dat "een aantal jongeren dat vermoedelijk verantwoordelijk was voor de maandenlange terreur, triomfantelijk foto's stond te maken op het moment dat de gezinsleden aan het verhuizen waren."

De familie wil met de rechtszaak voor elkaar krijgen dat de politie alsnog extra onderzoek doet om voldoende bewijs tegen de daders te verzamelen. Advocaat Moszkowicz stelt dat het gezin "duidelijk niet de bescherming heeft gekregen, die het heeft verdiend".

Nalatig

Al eerder vluchtten slachtoffers van bedreigingen en vernielingen uit de wijk. Een homostel hield het na een jaar van ellende voor gezien. Zij deden eveneens meerdere malen aangifte bij de politie, maar de daders werden niet gepakt.

Advocaat Moszkowicz vroeg het Hof in Arnhem namens hen om hernieuwd politieonderzoek. Het Hof gaf de twee mannen gelijk: de politie had meer kunnen doen en was dus nalatig geweest. Maar de feiten waren te lang geleden gepleegd, om nog goed onderzocht te kunnen worden. De mannen hebben alsnog een schadevergoedingsprocedure gestart tegen de gemeente.

Bewijs

Advocaat Moszkowicz heeft goede hoop dat de rechtszaak die het Marokkaans-Nederlandse gezin aanspant wèl tot heropening van het onderzoek zal leiden. "Deze gepleegde feiten zijn van recentere datum. Met extra politieonderzoek moet het mogelijk zijn om genoeg bewijs te verzamelen om de daders op te pakken".

Daarnaast verlangt het gezin in een civiele procedure een schadevergoeding van de gemeente. Met het gezin gaat het naar omstandigheden goed, zegt de advocaat. "Ze pakken de draad langzaam weer op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl