NOS NieuwsAangepast

Meer verborgen boodschappen Diginotar

Door Jeroen Wollaars en Roozbeh Kaboly

Er duiken steeds meer verborgen boodschappen op van de Iraanse hackers die het bedrijf Diginotar hebben gekraakt. Op een gedetailleerde lijst van alle vervalste beveiligingscertificaten staan Iraanse termen die duiden op mogelijke betrokkenheid van de Revolutionaire Garde of andere Iraanse geheime diensten.

Zo staat de term 'Sarbaze gomnam' op de lijst. Dat betekent 'Soldaat zonder naam'. Het is de officiële benaming voor agenten van geheime Iraanse overheidsdiensten. Ook de term 'Ke Jano janan toyi' staat te lezen, 'Jij bent mijn leven en mijn dierbare', een bekende verwijzing naar de Islamitische leider Khamenei.

Populaire Iraanse websites als Balatarin.com worden door de hackers in de verborgen boodschappen aangeduid als 'landverrader' en azadegi.com als 'slaaf van Israël'.

Hackers

Gisteren werd bekend dat de kreet 'ik offer mezelf op voor de Grote Leider' was achtergelaten door de Iraanse hackers. Ook deze term wordt vaak door de Revolutionaire Garde gebruikt. Een aparte eenheid die gespecialiseerd is in het kraken van websites van bijvoorbeeld oppositieleden laat die term vaak achter.

Met de vervalste beveiligingscertificaten konden de Iraniërs, in eigen land, tientallen websites namaken zonder dat de bezoekers doorhadden dat ze op een nepsite zaten. Hierdoor kon met het internetverkeer met sites als Google, Facebook, Skype en Yahoo worden meegekeken.

Later vandaag verschijnt een onderzoeksrapport over de hack, die ook veel gevolgen heeft voor de Nederlandse overheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl