NOS NieuwsAangepast

Proces tegen Jacques Chirac begint

In Parijs begint vandaag het proces tegen Jacques Chirac. De oud-president en oud-burgemeester van Parijs wordt verdacht van corruptie.

De zaak speelde twintig jaar geleden, toen Chirac burgemeester was. Achttien jaar lang, tot 1995, was hij burgemeester van de stad en legde vanuit het stadhuis een politieke machtsbasis van formaat. De aanklacht is dat Chirac met belastinggeld tenminste 28 - in feite lege - posities heeft gecreëerd voor vrienden en politieke bondgenoten.

Een van hen, Chiracs strijdmakker Alain Juppé, werd in 2004 tijdens het onderzoek naar Chiracs handel en wandel schuldig bevonden aan corruptie. Een jaar lang mocht hij niet meer in de politiek actief zijn. Op dat moment bleef Chirac nog buiten schot, omdat hij als president immuniteit genoot.

Te ziek

Maar nu is het dan toch zover. Het is de eerste keer na de Tweede Wereldoorlog dat een Franse (oud-)president wordt berecht. Het laatste Franse staatshoofd dat voor de rechter verscheen, was maarschalk Pétain voor landverraad.

Chirac staat terecht met negen andere verdachten. De rechtszaak begon al in maart, maar werd uitgesteld tot juni. De rechter wilde eerst advies inwinnen van het Constitutioneel Hof over de stelling van een mede-aangeklaagde dat sommige feiten verjaard zijn. In juni werd besloten dat het proces na de zomer zou beginnen.

Of Chirac vandaag in de rechtszaal zal zijn, is nog niet duidelijk. Volgens zijn advocaten is hij daar te ziek voor. Wat hij precies mankeert, willen ze niet zeggen, maar ze hebben de rechter gevraagd of het proces zonder hem mag beginnen. Franse media schreven dit weekend dat Chirac volgens het medische rapport dat vrijdag aan de rechter is overhandigd, een aan Alzheimer gerelateerde aandoening heeft.

Getalenteerd

Tijdens zijn loopbaan gold Jacques Chirac als een van Frankrijks sluwste en meest getalenteerde politici. Twee keer werd hij premier en twee keer werd hij verkozen tot president van het land. Hij werd gevreesd en bewonderd vanwege het genadeloze vernuft waarmee hij zijn politieke tegenstanders uit kon schakelen.

Als Chirac wordt veroordeeld, loopt hij de kans om tien jaar cel en een boete van 150.000 euro te krijgen. Maar het is niet waarschijnlijk dat de soep zo heet wordt gegeten. De gemeente Parijs - de belangrijkste benadeelde partij - trok zich terug nadat Chirac vorig jaar voor 2,2 miljoen euro had geschikt. Ook de openbare aanklager ziet weinig brood meer in de zaak en zal pleiten voor een schorsing. Niet de openbare aanklager, maar de rechtbank besloot onder druk van twee actiegroepen om de zaak tegen Chirac weer op te pakken.

Voorwaardelijk

Zelfs sommige oude politieke rivalen vinden de rechtszaak niet zo nodig. Ségolène Royal, die in 2007 als leider van de Socialistische Partij een gooi deed naar het presidentschap, zei begin dit jaar dat de rechtspraak Chirac "met rust moet laten". Waarnemers in Frankrijk denken dat Chirac maximaal een voorwaardelijke celstraf krijgt.

De tijd lijkt in Frankrijk veel wonden te helen. Chirac was aan het eind van zijn presidentschap verzwakt en impopulair. Vandaag de dag is hij een graag geziene publieke figuur, al verschijnt hij bijna niet meer in het openbaar. Zijn oude vriend Alain Juppé, jarenlang politieke paria, is ook weer in de gratie, sinds hij in maart werd benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl