NOS SportAangepast

Wereldrecord Jamaica op 4x100 meter

Op de laatste dag van de WK atletiek in het Zuid-Koreaanse Daegu is er toch nog een wereldrecord gesneuveld.

Nesta Carter, Michael Frater, Yohan Blake en Usain Bolt snelden namens Jamaica op de 4x100 meter naar een tijd van 37,04.

Daarmee snoepte Jamaica 0,06 seconde van zijn eigen record af. De oude toptijd stamt nog van de Olympische Spelen in Peking.

Het verwachte duel tussen Jamaica en de Verenigde Staten bleef uit, omdat de derde Amerikaanse loper ten val kwam. Overigens lagen de Jamaicanen toen al voor en stond op slotloper Bolt totaal geen maat. De Fransen profiteerden van de val van de VS door zilver te pakken. Hun 38,20 stak echter wel schril af bij de winnende Jamaicaanse tijd.

Farah pakt goud op 5.000 meter

Mo Farah heeft op de WK atletiek in Daegu toch nog een gouden medaille in de wacht gesleept. De Engelsman greep de titel op de 5.000 meter door in de finale Bernard Lagat in de eindsprint net voor te blijven.

Farah had naast het goud om de tien kilometer gegrepen, omdat hij zijn eindsprint te vroeg had ingezet en op de streep nog werd achterhaald door Ibrahim Jeilan.

De 28-jarige Britse favoriet wachtte nu met zijn sprint tot diep in de laatste ronde en hoewel veteraan Lagat (36) nog sterk kwam opzetten, viel Farah niet stil en bleef hij buiten schot.

Kirui prolongeert marathontitel

Abel Kirui heeft zijn wereldtitel op de marathon met succes verdedigd. De 29-jarige Keniaan hield in de straten van Daegu met 2.07.38 zijn landgenoot Vincent Kipruto 2.28 achter zich.

De allerbeste Keniaanse marathonlopers zijn niet aanwezig op de WK omdat zij de voorkeur geven aan de lucratievere stedenmarathons. Desondanks gaf het land de Ethiopische renners het nakijken. Feyisa Lelisa kon het langst mee, maar toen Kirui na 28 kilometer zijn versnelling plaatste, moest ook hij passen.

Kirui hield het tempo hoog en leek zijn kampioenschapsrecord uit 2009 (2.06.54) te verbreken. De hitte eiste echter ook bij de wereldkampioen zijn tol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl